Bekeuring voor mountainbikers die op Posbank afwijken van de nieuwe mtb-route

VideoRHEDEN/ DOORWERTH - Mountainbikers die afwijken van de nieuwe mtb-route in Nationaal Park Veluwezoom in Rheden kunnen vanaf maart op de bon worden geslingerd. Tot die tijd krijgen mtb’ers die zich niet aan de regels houden van de boswachters op de Posbank een waarschuwing.

Met de handhavingsactie wil de Vereniging Natuurmomenten, de parkbeheerder, de overlast in het natuurgebied terugdringen. Met de opening van de nieuwe route, afgelopen november, is het oude mtb-circuit opgeheven, maar boswachters zien daar nog geregeld mountainbikers. Ook rijden mensen dwars door het natuurgebied.

Overlast

,,We zien nog te vaak mensen buiten de route rijden”, geeft boswachter Paul Jansen aan. ,,Dat is absoluut niet de bedoeling, stelt hij. ,,Het geeft overlast in drukke delen van het gebied.” Jansen roept op alleen nog maar de nieuwe mountainbikeroute te gebruiken. 

Hoe vaak er gezondigd wordt, kan Natuurmonumenten niet aangeven. ,,Maar we krijgen regelmatig meldingen”, zegt een woordvoerder. De natuurbeheerder vreest voor kwetsbare planten en dieren, bijvoorbeeld vogelsoorten die op de grond broeden, en voor wild dat wordt verstoord en verjaagd. Bovendien hebben andere recreanten last van mtb’ers als die op bijvoorbeeld wandelpaden rijden.

Daarom start Natuurmonumenten een handhavingsoffensief. ,,We hebben de route niet voor niets verplaatst”, zegt de woordvoerder. Het nieuwe parcours is, in samenwerking met mountainbikers, zodanig aangelegd dat de meest kwetsbare delen van het natuurgebied worden ontzien, maar voor de berijders toch uitdagend is. ,,Een hele puzzel”, aldus Natuurmonumenten. 

Doorwerth en Oosterbeek

De route ligt zoveel mogelijk apart van wegen en paden voor andere bezoekers. Wie met de mountainbike door het nationaal park wil rijden, moet in het bezit zijn van een speciaal vignet.

Natuurmonumenten is overigens niet de enige natuurbeheerder die mountainbikers tot de orde roept. Wie in Doorwerth en Oosterbeek buiten de mtb-paden fietst, wordt doorgaans op de bon geslingerd en moet 80 euro betalen. Het Geldersch Landschap is het stadium van waarschuwen inmiddels voorbij.

Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Herman Stöver

Arnhem e.o.