Volledig scherm
Directeur Lianna Busser op een archieffoto is de nog niet verbouwde bibliotheek van Dieren. © Marc Pluim

'Bezuiniging betekent sluiting bibliotheek Velp’

VELP - Houdt de gemeente Rheden vast aan haar bezuiniging van een ton op de bibliotheken, dan lijkt de sluiting van de bibliotheek in Velp de enige oplossing. Dat zegt directeur Lianne Busser van Bibliotheek Veluwezoom. ,,Daarom moet die ton van tafel. Maximaal kan ik pakweg 30.000 euro aan.”

De aankondiging dat Bibliotheek Veluwezoom een van de grote slachtoffers is van de Rhedense bezuinigingsplannen, is bij de drie bibliotheken in Dieren, Rheden en Velp ingeslagen als een bom, vertelt directeur Busser.

,,Bij de vorige bezuinigingsronde, in de periode van de economische crisis, hebben wij al 30 procent in moeten leveren. Dat was gigantisch. We hebben toen de bibliotheek van Rheden af moeten bouwen tot een kleine vestiging in een klaslokaal met alleen jeugdboeken en een afhaalpunt voor volwassenen. We zijn daar nog maar zes uur per week aanwezig. En in Velp zijn we verhuisd van Den Heuvel in het centrum naar het Astrum College in Zuid en is de bibliotheek een stuk kleiner geworden."

Quote

Dieren kan niet dicht. Rheden zou misschien wel dicht kunnen, maar met die zes uur die ik daar kan bezuinigen kom ik niet aan een ton

Lianne Busser, Directeur Bibliotheek Veluwezoom

Op de educatieve afdeling wordt niet bezuinigd

Busser zegt dat het ondenkbaar is dat zij bezuinigt op de educatieve afdeling die zij in de afgelopen jaren heeft opgericht en uitgebreid. ,,Daar zijn we juist mee begonnen om de achteruitgang van onze dienstverlening te compenseren. We gaan naar consultatiebureaus, kinderdagverblijven en scholen om taalontwikkeling van kinderen te stimuleren en taalachterstanden op te sporen en aan te pakken. Voor laaggeletterde volwassenen hebben we het Taalhuis. Bovendien helpen we mensen digitale vaardigheden te ontwikkelen."

Rest dus alleen bezuinigen op de vestigingen zelf. Maar in alle drie de bibliotheken een beetje bezuinigen levert te weinig op, zegt de bibliotheekdirecteur. ,,Er zitten al zo weinig mensen.”

Alleen sluiting van Velp komt in aanmerking

Zo rest alleen sluiting van een van de drie vestigingen. ,,Dieren is pas verbouwd en gloednieuw ingericht. We hebben daar een huurcontract van tien jaar. Dieren kan dus niet dicht. Rheden zou misschien wel dicht kunnen, maar met die zes uur die ik daar kan bezuinigen kom ik niet aan een ton."

Rest sluiting van de bibliotheek in Velp. Maar Busser zegt dat ze niet moet denken aan sluiting van haar vestiging in het grootste dorp van de gemeente, die tevens dient als bibliotheek voor de gemeente Rozendaal. ,,Velpenaren en Rozendalers zouden dan hun toevlucht moeten zoeken tot de bibliotheek in Presikhaaf. Dat zie ik ouderen en kinderen niet doen."

Van Busser moet de bezuiniging absoluut van tafel. ,,Dit kan absoluut niet. Ik hoop dat de gemeenteraad dit niet laat passeren."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.