Volledig scherm
Gerrit Dorland (midden) is benoemd tot Rhedense sportheld. Links zijn vrouw, rechts wethouder Marc Budel. © Sportbedrijf Rheden

Biljarter Gerrit Dorland (84) speelde in de Kuip tegen Coen Moulijn, nu is hij Rhedens sportheld

RHEDEN - Rhedenaar Gerrit Dorland (84) is in de gemeente Rheden aangewezen als 'sportheld van het seizoen’. Wethouder Marc Budel heeft hem zaterdagavond in het zonnetje gezet tijdens een feestavond van biljartvereniging De Rhedense Leeuw.

De gemeente Rheden waardeert sinds 2018 bijzondere prestaties in de sport door de toekenning van de eretitel 'sportheld’. Iedereen die een bijzondere prestatie heeft geleverd of een uniek verhaal met zich meedraagt kan daarvoor in aanmerking komen. 

Biljartvereniging

Gerrit Dorland heeft op 19 maart 1959 samen met Eppie Kip en Jan Zweers biljartvereniging BV Ons Huis opgericht. Binnen het bestuur heeft Gerrit verschillende taken gehad, waaronder secretaris, bestuurslid en penningsmeester. In 2018 is Gerrit gestopt als penningsmeester en is fusievereniging BV de Rhedense Leeuw opgericht. In de 60 jaar die de vereniging bestaat heeft Gerrit in totaal 54 jaar een bestuursfunctie gehad.

Gerrit Dorland heeft jarenlang gevoetbald voor vv Rheden. In seizoen 1956-1957 speelde vv Rheden tegen Vitesse voor de beker, deze wedstrijd werd door Rheden gewonnen met 3-1. Op 11 juni 1958 heeft Gerrit in de Kuip tegen Feyenoord voor de beker gespeeld. Coen Moulijn, Kees Rijvers en Cor van de Gijp behoorden tot zijn tegenspelers. Einduitslag 7-2. Dorland is nog steeds lid van sc Rheden. Nadat hij gestopt is met voetballen is hij gaan fietsen en biljarten.

Veluwerijders

Vanaf 1974 is Gerrit Dorland bovendien lid van wielrenvereniging De Veluwerijders in Dieren. In zijn topjaren reed Gerrit 19.000 km in het jaar. Totaal heeft hij bijna 300.000 km gereden, waaronder 23 keer de Elfstedentocht.

Met inbegrip van Dorland zijn in de gemeente Rheden nu zes sporthelden aangewezen. De andere vijf waren hockeyster Sandra van den Hoed van MHC Dieren), tafeltennisser Wil ten Bras van TTV Slagvaardig in Rheden, hardloopster Jasmijn Lau, looptrainer Aad Steylen en Tina van Leeuwen (Slow Sports).

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.