Volledig scherm
Ook op het Velpse Vlashofterrein en aan de Wilhelminastraat wordt hoogstwaarschijnlijk in september de blauwe schijf ingevoerd in plaats van betaald parkeren. © Bert Beelen

Blauwe schijf in plaats van betalen op Vlashofterrein Velp

VELP - De uitkomst van het onderzoek is duidelijk: de meeste ondernemers, omwonenden en klanten zijn voorstander van het afschaffen van het betaald parkeren op de Vlashofstraat en de Wilhelminastraat in Velp. Daarom stellen burgemeester en wethouders van de gemeente Rheden nu aan de gemeenteraad voor om op dit terrein achter Albert Heijn parkeren met de blauwe parkeerschijf in te voeren, zoals in de rest van het Velpse centrum.

Het betaald parkeren verdwijnt daarmee helemaal uit Velp. Tot 2015 was betalen regel in het hele centrum. Het was indertijd ingevoerd om te voorkomen dat parkeerplekken lange tijd bezet zouden blijven. Maar het gedwongen betalen leidde tot onvrede bij klanten en ondernemers, waarna in 2015 de blauwe schijf werd ingevoerd, die een maximum parkeertijd toestaat van twee uur. Alleen op het Vlashofterrein en de aangrenzende Wilhelminastraat, achter de drukke Albert Heijn, bleef betaald parkeren bestaan.

Onderzoek

De gemeente heeft in februari een onderzoek laten doen om te bekijken hoe ondernemers, omwonenden en winkelend publiek denken over het parkeren achter Albert Heijn. Hieruit blijkt dat er in Velp een ruime meerderheid (78%) is voor het opheffen van betaald parkeren aan de Vlashofstraat en Wilhelminastraat. Argumenten zijn onder andere: gratis parkeren past bij de omvang van een dorp als Velp, er komt een eind aan een onduidelijk gemengd systeem van zowel blauwe zone als betaald parkeren in het dorp. De respondenten zijn in meerderheid voorstander van invoering van de blauwe schijf, om de parkeerduur te regelen. Die is ook klantvriendelijker. Uiteraard moet op het gebruik hiervan wel controle worden gehouden.

De verwachting is dat de gemeenteraad in mei een besluit neemt over het afschaffen van betaald parkeren. Als de raad dan positief besluit, zal in september de blauwe zone worden ingevoerd.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.