Volledig scherm
© Marc Pluim

Bomvolle takenlijst voor pas geïnstalleerd college Rheden

DE STEEG Ze kunnen aan het werk. De nieuwe Rhedense wethouders Gea Hofstede (PvdA), Dorus Klomberg (D66) en Marc Budel (CDA) zijn gisteravond beëdigd. En Ronald Haverkamp (VVD) natuurlijk, die voor de derde keer als wethouder is aangetreden.

Ze hebben een vol programma. Het vorige week ondertekende coalitieakkoord geeft hun veel te doen. Zo gaat Haverkamp aan de slag om de 1.100 Rhedenaren met bijstand en de 4.000 inwoners met een andere uitkering aan betaald werk, een opleiding of aan vrijwilligerswerk te helpen. In de verkiezingstijd laakte Haverkamp het hoge aantal  uitkeringen. Hij mag daar nu zelf wat aan doen.

Kinderarmoede

Voor de bestrijding van kinderarmoede, waar Hofstede mee aan het werk gaat, is 60.000 euro per jaar extra beschikbaar. Dit geld komt nog bovenop de recente uitbreiding van de Gelrepas tot een grotere groep gezinnen. Hofstede wil  ook (middel)dure huur- en koopwoningen gaan bouwen, deels als seniorenwoningen. Steeds in kleine porties. Zo moet de doorstroming van de woningmarkt op gang komen. Aan meer sociale huurwoningen is geen behoefte, zegt Hofstede, in navlging van onder meer de VVD. Na de herstructurering van Velp-Zuid, die in 2020 af is, moeten ook wijken in Rheden en Dieren (Stenfert) verbeterd worden.

Budel gaat aan de slag voor betere jeugdzorg en voor de sport; Klomberg (mede op initiatief van de ChristenUnie) voor de energietransitie. Als hiervoor windmolens nodig zijn, dan komen die er. Het nieuwe zwembad in Velp, dat vanwege een beperkt budget maar één bassin krijgt, wordt gasloos. Ook de nieuwe wijk aan de Dierense Imboslaan wordt gasloos en één bestaande (nader aan te wijzen) wijk wordt voor 2023 van het gas gehaald. Van de ChristenUnie wordt de wens gehonoreerd om minderjarige mantelzorgers meer te hulp te komen. Ook wordt beleid ontwikkeld om de schadelijke gevolgen voor kinderen van echtscheidingen tegen te gaan. D66 heeft in de coalitieonderhandelingen meer aandacht gevraagd voor de strijd tegen laaggeletterdheid. Het nieuwe college gaat proberen hier meer werk van te maken. 

Belastingen

De belastingen en heffingen stijgen gezamenlijk met maximaal de inflatie. Indien nodig, worden in de openbare ruimte beveiligingscamera's geïnstalleerd. Rheden gaat zelf een proef doen met anoniem solliciteren en er komt veel aandacht voor toerisme. Een proef met een basisinkomen, zoals voorgesteld door D66, PvdA en GroenLinks, komt er niet.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.