De ravage rond pannenkoekenhuis Carolinahoeve in De Steeg.
Volledig scherm
De ravage rond pannenkoekenhuis Carolinahoeve in De Steeg. © Rolf Hensel

Boswachter ergert zich op Posbank aan mensen die dranghekken en afzetlinten negeren

RHEDEN - Boswachter Paul Jansen van Natuurmonumenten snapt niet dat sommige bezoekers van de Posbank de rood-witte afzetlinten en dranghekken negeren. 

‘Waar is het goede fatsoen gebleven van de mensen’, vraagt de faunabeheerder van Nationaal Park Veluwezoom zich op persoonlijke titel af op Twitter. Hij vervolgt met: ‘Gevaarlijke wegen afgesloten met borden en rood-wit lint omdat we aan het werk zijn om bomen weg te halen. Mensen kruipen onder de linten door en lopen vlak achter machines langs. Als je hen aanspreekt, krijg je als antwoord: ja, maar ik moet daar naar toe’.

Omgevallen bomen en afgewaaide takken op de Posbank.
Volledig scherm
Omgevallen bomen en afgewaaide takken op de Posbank. © Rolf Hensel

Op de Posbank in Rheden raasde afgelopen week over een smal spoor een zware storm. Er werd ook wel gesproken van een tornado. Bomen knapten als luciferhoutjes. Om die reden deed burgemeester Carol van Eert het natuurgebied woensdagavond op slot. Inmiddels zijn de meeste wegen weer open. Maar de Holleweg in De Steeg/Rheden en de Beekhuizenseweg tussen Paviljoen De Posbank en parkeerplaats Lappendeken zijn nog altijd gesloten. 

Niet voor de lol

Jeroen de Koe, gebiedsmanager van Nationaal Park Veluwezoom waartoe de Posbank behoort, kan zich helemaal vinden in de boosheid van zijn medewerker Paul Jansen. ,,We zetten echt niet voor de lol wegen en paden af. Mensen lijken wel gek geworden. Als er slachtoffers vallen, zijn wij verantwoordelijk.” 

Van de omgevallen bomen bij de Carolinahoeve zijn al stammetjes gezaagd.
Volledig scherm
Van de omgevallen bomen bij de Carolinahoeve zijn al stammetjes gezaagd. © Rolf Hensel

Volgens De Koe zijn de paden in het natuurgebied weer toegankelijk. ,,We vragen de mensen daarbij wel alert te zijn. Want we zijn nog niet klaar met opruimen. Dit weekeinde heb ik mijn medewerkers vrijgegeven. Dinsdag pakken we de klus weer op. Dan gaan we ook goed kijken naar de bomen die flink geraakt zijn, maar nog wel overeind staan. We ontkomen er denk ik niet aan een groot deel daarvan alsnog om te halen. Niet om geldelijk gewin, maar puur voor de veiligheid. Veiligheid gaat voor alles.”

Mountainbikeroute

De gemeente Rheden gaat dinsdag ook weer verder met de opruimwerkzaamheden op de Holleweg en de Beekhuizenseweg. De fietspaden in Nationaal Park Veluwezoom zijn volgens een woordvoerder allemaal  weer goed te berijden. Op de mountainbikeroute is nog wel hinder als gevolg van omgevallen bomen en afgewaaide takken. ,,Mountainbikers zullen af en toe van de fiets moeten.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.