Volledig scherm
Kinderen zoeken met vrijwilligers van Natuurmonumenten op Landgoed Heuven kikkervisjes en andere waterdiertjes. © Marc Pluim

Boswachter Natuurmonumenten gaat Rhedense schoolkinderen missen

RHEDEN/ ZEVENAAR - Natuurmonumenten betreurt het verdwijnen van de Rhedense subsidie voor natuureducatie aan basisscholen. Boswachter Tonnis Boersma verwacht een forse daling van het aantal schoolklassen dat met hem het bos ingaat. ,,Doodzonde. De zorg voor een duurzame wereld begint met het in contact brengen van kinderen met de natuur.”

De subsidie waar het om gaat, bedraagt in totaal niet veel meer dan 10.000 euro en wordt met ingang van het nieuwe schooljaar wegbezuinigd. Scholen maken er gebruik van om deel te kunnen nemen aan activiteiten van Natuurmonumenten, maar ook voor lessen van de natuurvereniging IVN of voor leskisten van het natuur- en milieu-educatiecentrum in Zevenaar. 

Waterdiertjes

Bij Natuurmonumenten kunnen kinderen onder begeleiding van een boswachter bijvoorbeeld diersporen leren lezen, insecten en waterdiertjes ontdekken, een belevingstocht maken of een bomenwandeling maken. Ook zijn er speurtochten die klassen onder leiding van hun eigen docent kunnen doen. 

De subsidie bestond nog maar een paar jaar. Boersma zegt dat de subsidie ook een psychologische werking had: ze verleidde scholen werk te maken van natuureducatie. In het topjaar 2017 maakten 1.500 Rhedense kinderen gebruik van zijn aanbod. 

Tijdelijk

Een woordvoerder van de gemeente Rheden laat weten dat de subsidie voor natuureducatie tijdelijk van aard was. ,,De focus van de gemeente ligt nu bij andere projecten rondom natuur- en milieueducatie. De komende tijd wordt dat de vergroening van de schoolpleinen.”  

Tonnis Boersma is het niet eens met de keuze van de gemeente. ,,Als de provincie geld over heeft voor groene schoolpleinen, waarom doet de gemeente het dan ook. Terwijl dat ten koste gaat van zulk belangrijk werk.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.