Carnaval gaat ook in de regio Arnhem nu echt beginnen

videoDE STEEG - In de Rhedense raadzaal in De Steeg wordt wel vaker een onderscheiding uitgereikt. Maar zoveel als het er woensdagavond waren, is een unicum. 

Het waren dan ook de carnavalsprinsen van de vijf verenigingen uit de gemeente die kwistig waren met medailles. Zijzelf ontvingen de sleutel van de gemeente van burgemeester Carol van Eert.

Rheden beet woensdagavond het spits af

Wachten op wat komen gaat.
Volledig scherm
Wachten op wat komen gaat. © Rolf Hensel

Rheden was woensdagavond de eerste gemeente in de regio Arnhem waar het carnaval in het openbaar begon. Natuurlijk zijn er overal in de laatste maanden, sinds de elfde van de elfde, pronkzittingen, feestavonden en plechtigheden geweest. Maar nu gaat het echt beginnen. Tot dinsdagavond laat.

In Arnhem overhandigt burgemeester Marcouch vrijdagavond in het stadhuis gemeentesleutels aan de Ernemse prinsen. In de gemeente Renkum zijn twee overdrachten: op het Europaplein in Renkum aan de prins van de Dolle Instuivers zaterdag voorafgaande aan de optocht, op Plein 1946 in Oosterbeek aan de prins van de Dwarsliggers bij de onthulling van Jan de Stoker ook zaterdagmiddag.

Optochten zijn er legio

De verenigingen hebben allemaal hun eigen, uitgebreide programma's. In veel dorpen zijn optochten, de meeste zondagmiddag: in Arnhem, Velp, Rheden en Dieren. De optocht in Renkum is, zoals hierboven vermeld, zaterdagmiddag. Voorwaarde is wel dat er dan geen storm over het land raast. 

Aan de Veluwezoom kunnen ze heel prima carnaval vieren. In Rheden werd dat woensdagavond nog eens aangetoond door de vijf verenigingen die deze lommerrijke gemeente rijk is: de Nölers en de Deurdauwers uit Dieren, De Heiknüüters uit Rheden en de Blaospiepkes en de Narrenkap uit Velp.

De raadzaal was feestzaal geworden. Al deze verenigingen hadden samen met de bodes van de gemeente de raadzaal omgetoverd tot een feestzaal. Waar de avond ervoor nog serieus vergaderd was door de gemeenteraad, hingen nu slingers, liepen mannen met steken, dansten dansmariekes en speelde de Freestyle Herrie Band uit Ellecom.

Ook prins Johan 1 van de Velpse Blaospiepkes ontving van burgemeester Carol van Eert een sleutel van de gemeente Rheden.
Volledig scherm
Ook prins Johan 1 van de Velpse Blaospiepkes ontving van burgemeester Carol van Eert een sleutel van de gemeente Rheden. © Rolf Hensel

De Nölers uit Dieren bestaan dit jaar 55 jaar

De volle raadzaal met de wachtende gemeentesleutels.
Volledig scherm
De volle raadzaal met de wachtende gemeentesleutels. © Rolf Hensel

Het ging formeel om de overdracht van de sleutel van de gemeente. Burgemeester Carol van Eert overhandigde die aan Prins Roy 1 en adjudant Bram van de jubilerende Dierense vereniging de Nölers, die 55 jaar bestaat. Maar ook de vier andere prinsen kregen een sleutel. ,,Nu de prinsen de macht hebben, geniet ik van een paar rustige dagen. Geniet jullie van het carnaval”, zei Van Eert.

Ook de prinsen zelf hadden het nodige uit te delen. Zij speldden aan ambtsdragers van zusterverenigingen hele series medailles op. Zo gaat dat met carnaval: het echte leven wordt nagedaan, alsof kinderen volwassenen spelen. En na het opspelden smaakte het biertje daarna heel lekker. Er zullen er nog vele volgen.

Arnhem e.o.