Celstraf geëist na knokpartijen in Dieren: ‘Als dit conflict niet stopt, vrees ik dat iemand het met zijn leven zal bekopen’

ARNHEM – ,,Als dit conflict niet stopt, vrees ik dat iemand het met zijn leven zal bekopen.” Aldus de officier van justitie die vrijdag een gevangenisstraf van acht maanden eiste tegen een 27-jarige inwoner van Dieren voor meerdere vechtpartijen met een andere groep uit Dieren.

Tegen een 28-jarige vriend van hem, die in verband met de vete inmiddels uit Dieren is vertrokken, eiste ze een voorwaardelijke werkstraf.

Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Free Images

Het conflict zou al twee jaar oud zijn. ,,De reden waarom deze groepen elkaar naar het leven staan, weten ze zelf niet eens meer”, vermoedt de officier. ,,De ene actie lokt de andere uit.”

Het draaide vrijdag vooral om de gebeurtenissen op 22 februari. De tegenpartij reed door de straat van de jongste verdachte. Er ontstond een vechtpartij waarbij de oudste verdachte iemand twee klappen gaf met een knuppel. Het resultaat was een gebroken neus en een hersenschudding.

Noodweer?

Hij wilde de andere verdachte ontzetten, zei de 28-jarige. Die werd op dat moment in elkaar geslagen.

De jongste verdachte vond ook dat sprake was van noodweer, ook wat hemzelf betreft. Hij had weliswaar de eerste klap uitgedeeld, maar dat was omdat ze zijn tuin inkwamen en hem al vaker in elkaar hadden geslagen.

Het slachtoffer verklaart anders. De officier van justitie kondigde vrijdag aan dat hij ook nog vervolgd gaat worden, voor zijn aandeel in de vechtpartij.

Quote

Niet alleen wij, iedereen heeft er last van

Jongste verdachte

Inmiddels zijn de verdachten zover dat ze willen dat er een oplossing komt. ,,Ik sta open voor een bemiddelingsgesprek”, aldus de jongste verdachte. Hij heeft het met de wijkagent besproken, zegt hij. “Het is belangrijk dat het wordt opgelost. Niet alleen wij, iedereen heeft er last van.”

In behandeling

Ook de andere verdachte staat ervoor open. Hij is inmiddels in behandeling. De officier van justitie eiste tegen hem een gevangenisstraf van de 146 dagen, die hij al in voorarrest heeft gezeten. Daarnaast eiste ze een voorwaardelijke werkstraf van honderd uur met de voorwaarde dat hij de behandeling afmaakt.

De jongste verdachte ging eerder dit jaar naar een kliniek voor een behandeling, maar keerde na verlof niet terug. Wat de officier van justitie betreft wordt hij nu kaal afgestraft.

Uitspraak over twee weken.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.