Vrijwilligers van het Filmhuis zijn in Theothorne bezig met de demontage van het filmdoek en de lieren om het doek te kunnen laten zakken, terwijl vrijwilligers van RhederArt bezig zijn met het verwijderen van de toneelverlichting en andere technische apparatuur.
Volledig scherm
Vrijwilligers van het Filmhuis zijn in Theothorne bezig met de demontage van het filmdoek en de lieren om het doek te kunnen laten zakken, terwijl vrijwilligers van RhederArt bezig zijn met het verwijderen van de toneelverlichting en andere technische apparatuur. © RhederArt

Corona weerhoudt vrijwilligers er niet van om schouwburg Theothorne in Dieren leeg te halen

DIEREN - Vrijwilligers van Filmhuis Dieren en RhederArt hebben zaterdag de eigendommen van hun organisaties weggehaald uit schouwburg Theothorne in Dieren. Ze waren bang dat die verbeurd zouden raken als exploitant Maurice Vloed Theothorne op 31 maart verlaat.

Vloed verlaat zalencomplex Theothorne (schouwburg, zaal en café) omdat hij niet kan leven met de nieuwe podiumregeling van de gemeente Rheden. Hij heeft de huur opgezegd bij Stegenaar Henk Reusink, die het gebouw in 1995 van de gemeente heeft gekocht voor slechts één gulden (in ruil voor een opknapbeurt). 

Quote

Ik zou dit pand kunnen verkopen en er veel meer voor kunnen krijgen. De Action is al langs geweest, maar ik heb ze wegge­stuurd

Henk Reusink, eigenaar schouwburg Theothorne

Het gebouw moet schoon en leeg worden achtergelaten

,,Vloed moet het gebouw eind deze maand leeg en schoon achterlaten’’, zegt voorzitter Willem van Arragon van theaterorganisatie RhederArt. ,,Wat er dan nog staat, wordt voor onze rekening opgeruimd, hebben we te horen gekregen.’’

Was het nu werkelijk nodig om midden in de coronacrisis met een groep mensen samen een pand leeg te ruimen? ,,We waren bang dat het later niet meer kon’’, zegt Van Arragon.

,,Niet alleen omdat onze rechten na 1 april vervallen, maar ook omdat we vanwege die corona straks misschien het gebouw niet meer in mogen. We hebben van Reusink herhaaldelijk uitstel gevraagd, met verwijzing naar de coronacrisis, maar hij wilde er niet van weten. Hij verwacht ons ook niet terug, bleek me. Hij was verbaasd toen ik daarover begon.’’

Een nieuwe exploitant staat te dringen

In de coulissen staat de nieuwe Stichting Cultuur + Sport Veluwezoom te springen om de exploitatie van Theothorne over te nemen. Gebeurt dat op 1 april, wat de uitdrukkelijke wens is, dan hadden het Filmhuis en RhederArt hun spullen gewoon kunnen laten staan. 

Maar Michiel Beltman, de oprichter van de stichting, heeft nog altijd geen overeenstemming met Reusink over de huur kunnen krijgen. De twee zijn al enkele maanden met elkaar in gesprek. Wat de struikelpunten zijn, willen zij niet zeggen. Wel is duidelijk dat Theothorne toe is aan een grondige renovatie.

Reusink zegt er nog altijd uit te willen komen met Beltman

Reusink geeft bij nader inzien toe dat het geen goed idee is geweest om RhederArt en Filmhuis te forceren hun spullen onder de huidige omstandigheden weg te halen. Hij zegt nog altijd de opzet te hebben om met Beltman tot overeenstemming te komen. 

Wel klaagt hij over de gemeente Rheden, die graag een schouwburg ziet in Dieren, maar er geen geld voor over heeft. ,,Als je eerlijk bent, kan een schouwburg in Dieren niet uit. Ik zou dit pand kunnen verkopen en er veel meer voor kunnen krijgen.

De Action is al langs geweest, maar ik heb ze weggestuurd. De huur die ik van deze culturele stichting kan krijgen, is laag. Maar ben je die schouwburg in Dieren kwijt, dan is ie weg. En dat wil ik niet.’’

Twee mannen dragen de zware digitale filmprojector naar beneden.
Volledig scherm
Twee mannen dragen de zware digitale filmprojector naar beneden. © Filmhuis Dieren

Arnhem e.o.