Volledig scherm
De bomen werden in maart door schoolkinderen geplant. © Erik van 't Hullenaar

De eiken langs de Postroute in Dieren hebben er nog even geen zin in

DIEREN - Grote tevredenheid in Dieren, waar de nieuwe Postroute voor fiets- landbouw- en bestemmingsverkeer tussen Ellecom en Dieren goed wordt gebruikt. Alleen de in maart geplante eikenbomen kennen een moeilijke start.

,,Als de bomen het niet pikken, nou dan laten ze ons stikken, frisse lucht is veel meer waard dan een miljoen'', zongen kinderen van de Ellecomse Anne Frankschool en de Dierense Emmaschool en Annie M.G. Schmidtschool toen ze in maart op de Nationale Boomplantdag de eiken een plekje langs de weg gaven.

Voorspellende gaven?

Een lied met voorspellende gaven? Feit is in elk geval dat de bomen onvoldoende groeien. De bomendokters zijn inmiddels langs geweest en wijzen de strenge vorstperiode in februari aan als waarschijnlijke oorzaak. De boompjes stonden toen nog bij de kweker en die heeft ze waarschijnlijk onvoldoende tegen de kou beschermd. In combinatie met het warme weer van de laatste weken bleek dat funest voor de groei van de nieuwe aanplant.

Toch zijn de patiënten nog niet afgeschreven, want eikenbomen kennen een zogeheten dubbele uitloopperiode en die laatste is eind deze maand pas voorbij. Tot die tijd blijft de gemeente Rheden de bomen nauwlettend volgen om te zien of ze alsnog een groeispurtje maken. 

Herplant

Bomen die het niet redden worden later dit jaar weggehaald en vervangen door nieuwe eikenbomen.  De betreffende bomenrij is in maart geplant ter compensatie voor gekapte bomen bij de werkzaamheden voor de Traverse in Dieren. Een van de afspraken rondom de Traverse was dat er voor elke boom die voor de aanleg moest verdwijnen elders in Dieren een nieuwe zou worden geplant. Het gaat in totaal om ruim 90 bomen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.