Volledig scherm
Over de uitwaaierende Beekhuizense Beek is een bruggetje aangelegd. © Gerard Burgers

De Rhedense tornado houdt de opening van de Velperwaarden toch niet tegen

VELP - De Velperwaarden zijn getransformeerd tot een natuurgebied. Water en vogels waar je kijkt. Dinsdag is de opening.

Wie over de Lathumse Veerweg langs de Velperwaarden fietste, keek tot dusverre waarschijnlijk naar de IJssel. De aan de andere zijde van het fietspad gelegen uiterwaarden waren het aanzicht amper waard: een biljartlaken van gras met hier en daar wat bomen.

Maar de situatie in dit gebied tussen de IJsselbrug in de A12 en de voormalige steenfabriek De Groot is in het afgelopen jaar grondig gewijzigd. De Velperwaarden zijn natuurgebied geworden. Water en vogels waar je kijkt. Een pittoresk bruggetje. Een struinpad.

Water in een wijde waaier

Belangrijkste verandering is dat de Beekhuizensebeek, die bij het gemaal De Volharding het gebied binnenstroomt, zichtbaar is gemaakt. Tot op heden was het een smal slootje dat haast onzichtbaar was in het landschap. Het water haastte zich in één streep naar de IJssel, waardoor de flora in het gebied er weinig aan had.

Terreineigenaar Natuurmonumenten heeft het terrein rondom de beek nu zo laten vergraven dat het water in een wijde waaier door het terrein stroomt. Is er veel water, dan stroomt het water breder uit, is er minder, dan wordt het een smallere strook.

Het gevolg voor de fauna is al duidelijk, want je ziet nu ineens tal van vogels bij de beek. Ook de flora zal er zeker van profiteren.

Voorbij het vroegere aanlegpunt van het IJsselveer is de Lathumse Veerweg verlaagd. Bij hoogwater in de rivier zal het water de uiterwaard instromen. Omdat het gebied tot wisselende dieptes is uitgegraven, zal het water op de ene plek langer blijven staan dan op de andere, met gevolgen voor de diversiteit van de beplanting. 

Voetgangers waren en blijven niet welkom in dit gedeelte van de uiterwaarde. Wie van het gebied wil genieten, moet dat doen vanaf de Lathumse Veerweg. 

De dag van de tornado

Het deel van de Velperwaarden waar de Beekhuizense Beek niet stroomt (naast bedrijventerrein De Beemd, tussen de snelwegbrug en de Lathumse Veerweg), is wél toegankelijk voor voetgangers. Natuurmonumenten heeft er, met medewerking van boer Wilco Nieuwenhuis, een struinpad aangelegd.

Dit gebied is minder vergaand aangepakt dan het gebied rondom de beek. Er zijn bomen geplant en rondom het Velperplasje, een waterpartij waar veel vogels komen, is een dijkje gelegd om het water langer vast te houden.  Wie het struinpad wil vinden, gaat bij gemaal De Volharding de Lathumse Veerweg op en kijkt honderd meter verder naar rechts. 

De Velperwaarden zouden al op 4 juni worden geopend, maar vanwege het slechte weer is dat uitgesteld. Donderdag 4 juni was de dag van de Rhedense tornado. De opening is nu dinsdag om 17.00 uur, bij gemaal De Volharding. Om 17.30 uur kunnen belangstellenden mee met een begeleide wandeling door het gebied.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.