Kees Momma en zijn ouders bij Beter Bed.
Volledig scherm
Kees Momma en zijn ouders bij Beter Bed. © Monique Nolte

Docu over Velpse Kees Momma
blijft kijkcijferhit

VideoVELP -  De bekroonde documentaire Het beste voor Kees (2014) blijft een kijkcijferhit. Het is zo populair dat documentairemaakster Monique Nolte al druk bezig is met deel 2: Kees vliegt uit

Vier jaar na de de eerste uitzending van Het beste voor Kees blijft de bekende autist Kees Momma (52) uit Velp populair. 

De derde herhaling van deze tv-film trok zondagavond bij KRO-NCRV toch nog 274.000 kijkers. Al eerder zagen in totaal 1,5 miljoen mensen deze veelbesproken documentaire over de Velpenaar, een autist met uitzonderlijke (teken-)talenten.

,,En op de Facebookpagina van Kees (bijna 50.000 volgers) is de aankondiging van de herhaling van de documentaire goed voor circa 500 reacties'', schetst documentairemaakster Monique Nolte. Ze is verbaasd en aangenaam verrast over het effect dat de documentaire, die zonder enige aanleiding opnieuw werd uitgezonden, nog steeds teweeg brengt.    

Werktitel

Nolte is momenteel bezig met Kees vliegt uit (werktitel). In de nieuwe documentaire kunnen we zien hoe Kees Momma steeds zelfstandiger wordt. De afronding van de documentaire kan nog wel enkele jaren op zich wachten, omdat het draait om de ontwikkelingen in het leven van Kees en zijn ouders.  

Bungalow

Quote

Hij kookt ook geregeld voor ons, dat doet hij overigens voortreffe­lijk.

Vader Willem Momma

In Kees vliegt uit zal het accent komen te liggen op de voortschrijdende verzelfstandiging van de Velpenaar. Na een jarenlange vergeefse zoektocht is het Willem (88) en Henriëtte Momma (85) namelijk gelukt om een geschikte woning voor hun autistische zoon te vinden. Ze hebben met steun van vrienden een aangepaste, vrijstaande bungalow in ‘een voor Kees bekende en vertrouwde omgeving’ nabij de Beekhuizense bossen in Velp gekocht.

,,Ja, daar heeft hij het steeds meer naar zijn zin. Daar brengt hij ook een groot deel van de dag door. Hij komt nog wel dagelijks thuis om te koken, en te slapen (Kees woont in een chalet bij het ouderlijk huis-PB). Hij kookt ook geregeld voor ons, dat doet hij overigens voortreffelijk", schetst Willem Momma.

Tekeningen

Momma: ,,Hij heeft in zijn woning een fantastische ruimte om te werken aan zijn tekeningen. En daar is hij ook volop mee bezig. De opdrachten blijven binnenkomen. Hij krijgt veel verzoeken", schetst Willem Momma. 

Door zijn fotografisch geheugen is Kees Momma in staat om  gebouwen gedetailleerd na te tekenen. Als autodidact heeft hij zichzelf Japans geleerd.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.