De Posbank bij Rheden kleurt bruin als gevolg van de langdurige droogte.
Volledig scherm
PREMIUM
De Posbank bij Rheden kleurt bruin als gevolg van de langdurige droogte. © Martin de Jongh

Door aanhoudende droogte dit jaar geen paarse Posbank

RHEDEN/ ROZENDAAL/ ARNHEM - Natuurliefhebbers die zich jaarlijks verheugen op een paarse Posbank zullen dit jaar ernstig teleurgesteld worden. De heide die voor een paarse gloed zorgt is door de aanhoudende droogte verdord en zal dit jaar nauwelijks bloeien.

Veel bomen, struiken en planten hebben het zwaar door de droogte van de afgelopen weken. Vooral de flora op droge zandgronden, zoals op grote delen van de Veluwezoom, heeft het moeilijk. Het directe gevolg is dat de Posbank - een landelijke attractie - dit jaar niet paars zal kleuren. 

Dat is de stellige overtuiging van de natuurvorser van de Gelderlander Gerrit Jansen. ,,Veel struikheide is al verdord en zal dit jaar niet gaan bloeien. Dat wil niet zeggen dat de hei dood is. Volgend jaar bloeien de paarse bloemetjes weer, maar voor dit jaar is het op de meeste plekken voorbij", zegt Jansen.

Quote

Veel struikhei­de is al verdord en zal dit jaar niet gaan bloeien

Gerrit Jansen, Natuurvorser

Jaarlijks trekt de paarse gloed over de heuvels van de Posbank in de tweede helft van augustus duizenden natuurliefhebbers. Die zullen dit jaar danig teleurgesteld worden, meent Jansen. 

Susanne Blommaert van Natuurmonumenten, natuurbeheerder van de Veluwezoom, denkt er iets anders over. ,,Wij zien uiteraard dat de natuur het zwaar heeft. Daar hoef je geen kenner voor te zijn, maar of dat betekent dat de heide dit jaar niet zal bloeien, weet ik niet. Wellicht zal het dit jaar wat minder paars zijn op de Posbank."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.