Volledig scherm
Koploper Chanda Sandipan. © Harry Gielen

Door black-out is voorbereiding Das Debashis voor niets

DIEREN – Het meest opvallende moment uit de zevende ronde van het Open Nederlands schaakkampioenschap gebeurde in de partij van tweevoudig winnaar Erwin l’Ami tegen Das Debashis.

De Woerdense grootmeester kwam in een voorbereide variant van Debashis terecht. Juist op het moment dat de Indiër met een prachtige torenmanoeuvre voordeel kon halen, week Debashisvan zijn voorbereiding af.

Black-out
Deze black-out gaf L’Ami direct de kans om de winst te pakken. L’Ami bleef door deze meevaller op een half punt achterstand van koploper Chanda Sandipan. De Indiër won het topduel tegen Roeland Pruijssers. De Apeldoornse grootmeester maakte een verkeerde keuze en kreeg toen een messcherpe aanval over zich heen. Na materiaalwinst was het zesde punt van Sandipan snel een feit.

Achtervolgers
Sandipan heeft behalve L’Ami ook Csaba Horvath als directe achtervolger. De Hongaar bracht ten koste van de Belg Stefan Beukema zijn score op 5,5 punt. Titelverdediger Dimitri Reinderman gaat afscheid nemen van zijn titel. De Amsterdammer kwam niet langs de geroutineerde Fries Migchiel de Jong. Door die puntendeling bedraagt de achterstand van Reinderman nu anderhalf punt.

Vreugde was er dinsdag voor Willy Hendriks. De Zutphenaar wist na zes remises eindelijk zijn eerste zege te boeken. De Indiër Sourav Bhattacharjee boog uiteindelijk in het verre eindspel. Hoe gewoon het remisespelen geworden was, bleek na de partij wel, toen Hendriks op het wedstrijdformulier abusievelijk remise als uitslag invulde. „Het was tot dusver vaak net niet”, aldus Hendriks.

Eindspel
„Het was ploeteren vandaag, maar dat werd nu eens beloond.” De Zutphenaar kwam door zijn zege op vier punten. Mees van Osch heeft een half punt minder. De Velpenaar boekte in een lastig eindspel tegen de Noord-Hollandse Maaike Keetman een puntendeling. De ASV-ers gaven niet thuis.

Nederlaag
Dierenaar Tom Bus bleef door een nederlaag tegen de Enschedeër Zyon Kollen op 2,5 punt steken. Michiel Blok liep tegen de Leidenaar Rolf Corstjens tegen zijn zesde verliespartij aan. Slechts een half punt is zijn deel.

Arnhem e.o.