Volledig scherm
Voorzitter Berry Eskes en beheerder Klaas Masselink van het Dorpshuis in Spankeren. Het uitlenen van de duo-fiets en de duo-scootmobiel hoort sinds kort ook tot de taken van het Dorpshuis. © Marc Pluim

Dorpshuis Spankeren gaat eenzame inwoners een plek bieden

SPANKEREN - Het Dorpshuis in Spankeren wil na de zomer een dagbesteding openen voor mensen die in een isolement dreigen te geraken. 

 ‘Voelt u zich regelmatig eenzaam?’ Ook als dat het geval is, zeg je niet graag volmondig ja op die vraag. ,,Toch zijn er genoeg mensen, ook hier in Spankeren, die eenzaam zijn of in een isolement dreigen terecht te komen, bijvoorbeeld na het overlijden van hun partner”, weet voorzitter Berry Eskes van de stichting die in Spankeren het Dorpshuis runt. Het Dorpshuis wil voor die mensen een voorziening treffen.

,,Een gezellige plek waar ze elkaar ontmoeten en waar wat te beleven valt.” Eskes erkent dat het niet gemakkelijk is de doelgroep te bereiken, maar zijn stichting gaat de komende haar best doen dat toch voor elkaar te krijgen. ,,We doen het in samenwerking met de gemeente en RadarUitvoering Oost, een organisatie die zich met zorg en welzijn bezighoudt.”

De doelgroep is een andere dan die van het Inloophuis in Dieren. ,,Daar komen hoofdzakelijk mensen met een rugzakje”, aldus Eskes.

Geen verplichte spelletjes

Het Dorpshuis hoopt na de zomer van 2019 te beginnen met deze vorm van dagbesteding. ,,Voorwaarde voor ons is wel dat er een beroepskracht bij wordt betrokken. We zijn daarover nog in gesprek met de gemeente.” Om de voorziening goed te laten draaien, zijn bovendien vrijwilligers nodig. Eskes denkt dat dat in Spankeren geen probleem hoeft te zijn. Het Dorpshuis kent een groep van ruim 30 trouwe vrijwilligers bij wie kan worden aangeklopt.

Wat er precies gaat gebeuren in de nieuwe voorziening staat nog niet vast. ,,We gaan uit van wat de mensen willen. Het is nadrukkelijk niet een verplichte spelletjesmiddag. Er is van alles mogelijk, van yoga tot bewegingslessen. Voorlopig denken we aan enkele dagdelen per week. Inwoners met elkaar in contact brengen, daar gaat het ook om.”

Ook multifunctioneel centrum De Oase in Dieren werkt aan een dergelijke voorziening. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met het Dorpshuis in Spankeren. Eskes: ,,We delen onze ideeën met elkaar.”

Nieuwe weg

Met het aanbieden van de dagbesteding voor eenzame en kwetsbare inwoners is het Dorpshuis een nieuwe weg ingeslagen. ,,Tot nu toe hield onze stichting zich bezig met het verhuren van het Dorpshuis aan andere partijen, zoals de muziekvereniging en de toneelclub. Nu bieden we zelf iets aan.”

Ook nieuw voor het Dorpshuis is de uitleen van een duo-scootmobiel en een elektrische duo-fiets. Die voorziening heeft het Dorpshuis overgenomen van Stichting Spankeren Samen, die wordt opgeheven. Beide voertuigen zijn geschikt om iemand in mee te nemen die zelf niet in staat is om te besturen. Beheerder Klaas Masselink verzorgt de uitleen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.