Volledig scherm
Voorzitter Alex Meerderink van ORDS overhandigt het aanvalsplan aan wethouder Ronald Haverkamp (in grijs pak). Aan de andere kant naast Meerdink Ben Denekamp. Verder van links naar rechts de ORDS-bestuursleden Johan Laarman, Rob Neijenhuis en Anne Bruger. © Piet Venhuizen

'Dorpskerk meer bij centrum Rheden betrekken'

RHEDEN - De Rhedense Dorpskerk moet meer betrokken worden bij het dorpscentrum. Dit kan door groen weg te halen voor de kerk, horeca rond de kerk mogelijk te maken, de markt en de theetuin een betere plek te geven, wandelpaden anders aan te leggen en bankjes te plaatsen.

Deze aanbeveling komt uit het Kiezen voor kwaliteit, het plan ter verbetering van het winkelgebied dat Ondernemersvereniging Rheden-De Steeg (ORDS) heeft laten opstellen door detailhandel-adviseur Ben Denekamp uit Dieren. Het plan staat vol aanbevelingen om het in verval verkerende Rhedense winkelcentrum aan de Groenestraat een halt toe te roepen.

BIZ

Een eerste stap is al gezet: de procedure om van het centrum een bedrijfsinvesteringszone (BIZ) te maken. Blijkt daarvoor voldoende draagvlak, dan krijgen alle ondernemers in het gebied met ingang van volgend jaar door de gemeente een verplichte belasting opgelegd, waaruit onder andere feestverlichting, bloemversiering en feestelijke activiteiten gefinancierd kunnen worden. 

Dat de Dorpskerk een belangrijker rol moet gaan spelen, is voor het rapport evident. De kerk is een prachtig monument, maar staat apart en wordt relatief weinig gebruikt. Het rapport komt daarom ook met het voorstel om er een podium te bouwen of de Rhedense muziektent erheen te verplaatsen.

Parkeerterrein

Het idee om in de omgeving van de op- en afrit van de snelweg (bijvoorbeeld aan de Laakweg) een parkeerterrein aan te leggen, is niet nieuw, want leeft ook al bij de gemeente. Het zou aanvankelijk 30, later mogelijk 60 plekken moeten omvatten. Het parkeerterrein is bestemd voor toeristen die naar de Posbank willen, maar ook voor winkelpersoneel en anderen die nu soms de hele dag de parkeerplaatsen in de Groenestraat bezet houden.

Plannen van kleinere omvang zijn het opzetten van een gezamenlijke website van de Rhedense winkeliers, vlaggen of banieren plaatsen in de Groenestraat, in de zomer reclame maken op het pontje of op de campings aan de overkant van de IJssel. Wethouder Ronald Haverkamp beloofde maandagochtend bij de presentatie van het rapport dat het Rhedense college voor 1 oktober met een inhoudelijke reacties komt op de plannen. 

Volledig scherm
De prachtige Rhedense Dorpskerk zou meer betrokken moeten worden bij het winkelcentrum, meent winkeliersvereniging ORDS. © Marc Pluim
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.