Menno Kostelijk toont trots het shirt van Levante UD.
Volledig scherm
Menno Kostelijk toont trots het shirt van Levante UD.

Droomstage Velps voetbaldier bij oude club Johan Cruijff

VELP - Stage lopen bij een profvoetbalclub in Spanje. Menno Kostelijk (24) uit Velp flikt het. De student aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen gaat de jeugd van Levante UD analyseren.

Studiegenoten van Menno Kostelijk denken dat ze in de maling worden genomen als ze horen van zijn plannen.

Zon
Maar de vierdejaarsstudent sport, gezondheid en management aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen is inderdaad op stage bij de Spaanse profclub. „Het zonnetje schijnt hier. Hoe is het in Nederland”, grapt de Velpenaar.

Opgestapt
De voetballer van het derde zaterdagteam van VVO uit Velp arriveerde vorige week in de Spaanse stad Valencia. Hij volgt nu Spaanse lessen, vanaf 1 februari begint het echte werk. Kostelijk gaat bij de profclub doen met talentherkenning en -ontwikkeling, zo geeft hij aan. „Ik moet dat nog kortsluiten met het nieuwe hoofd van de jeugdopleiding. Die hoop ik snel te ontmoeten. De man met wie ik afspraken had gemaakt, is vorig jaar opgestapt. Gelukkig is de nieuwe leiding ook blij met mijn komst."

Cruijff
Op de dag van zijn aankomst bezocht hij direct een wedstrijd van Levante UD, de club waar in 1981 Johan Cruijff korte tijd voetbalde. „Wat een sfeer op de tribunes, heerlijk. Het eerste team is afgelopen zomer gedegradeerd, maar staat nu bovenaan in de Segunda Division”, zegt hij.

Fiets
Kostelijk heeft de stage aan zichzelf te danken. Al een jaar geleden belde de HAN-student naar de Spaanse club. „Een brutaal mens heeft de halve wereld”, zegt hij. Afgelopen zomer toog de voetbalgek naar Spanje, om te laten zien dat het wat hem betreft heel serieus was. „Ik was met mijn moeder en zus op vakantie in Valencia. Ik huurde een fiets en ging naar het stadion. De mensen van de club waren verrast. Maar in een paar uur was alles geregeld.”

Koeriersbedrijf
Het verblijf in Spanje moet Kostelijk zelf betalen. Hij heeft ervoor gespaard. „Ik heb bij DHL gewerkt en het verdiende geld apart gezet. Ik zit in een appartement in het centrum van Valencia, woon samen met twee Spaanse en een Venezolaanse student. Een appartement voor mij alleen is niet te betalen.”

Arnhem e.o.