Wil je in de gemeente Rheden een kledingbank beginnen (zoals deze in Terneuzen), dan kun je misschien een startkapitaal krijgen via de site ikbuurtmee.nl.
Volledig scherm
Wil je in de gemeente Rheden een kledingbank beginnen (zoals deze in Terneuzen), dan kun je misschien een startkapitaal krijgen via de site ikbuurtmee.nl. © W Geurts

Elk huishouden in de gemeente Rheden krijgt cheques om te besteden aan plannen voor de buurt

ARNHEM - Elk huishouden in de gemeente Rheden ontvangt voortaan  twee tot drie keer per jaar gratis een cheque van 7,50 euro van de gemeente om initiatieven van medebewoners voor de buurt te ondersteunen. Dat kan gaan van de aanleg van een speelveldje tot de oprichting van een kledingbank. Elk initiatief dat genoeg geld binnenhaalt, kan worden uitgevoerd.

In feite gaat het om crowdfunding van en voor inwoners van de gemeente Rheden zelf. Op de website ikbuurtmee.nl kunnen bewoners plannen indienen voor hun buurt of dorp. Elk plan dient gedragen te worden door minimaal drie inwoners. De indieners moeten hun plan kort uiteen zetten, een begroting bijvoegen en eventueel kunnen zij ook foto's en filmpjes uploaden. 

Het geld mag niet zijn voor eten of drinken

Is het plan door de gemeente goedgekeurd (het geld mag bijvoorbeeld niet voor eten of drinken zijn en mag niemand hinderen), dan komt het op de site ikbuurtmee.nl te staan. Alle inwoners van de gemeente, dus ook bewoners van andere dorpen, kunnen hun cheque er dan aan besteden.

Dat kan fysiek, door de papieren cheque die thuisgestuurd wordt aan de initiatiefnemers te overhandigen, maar ook door online te doneren. Dan moet de gever wel een account aanmaken op ikbuurtmee.nl en de cheque erop zetten. 

Quote

Plannen die breed onder­steund worden halen het wel, andere misschien niet

Marc Budel, Wethouder

Inwoners kunnen hun cheques online ook opsparen (maximaal twee jaar). Wie een cheque uitgeeft, kan er ook geld van zichzelf bijdoen of zijn hulp aanbieden. Wie de site bezoekt, kan zien hoeveel al is opgehaald, net als bij elke crowdfundingssite. Ook is de datum vermeld tot wanneer kan worden gedoneerd. Zes dagen nadat het doelbedrag is gehaald, betaalt de gemeente uit .

In Ede hebben ze die cheques al vijf jaar

Wethouder Marc Budel vertelt dat de aanpak met de cheques in Ede al vijf jaar bestaat en daar volledig is ingeburgerd. ,,Plannen die breed ondersteund worden halen het wel, andere misschien niet. We wilden buurten al langer hun eigen geld geven. Ikbuurtmee.nl is een leuke manier om het geld eerlijk te verdelen.”

Over ikbuurtmee.nl zijn drie informatieavonden, steeds om 19.00 uur: op 3 maart in buurthuis De Poort in Velp, op 4 maart in de Oase in Dieren en op 10 maart in het dorpshuis in Rheden. 

Arnhem e.o.