Ellecom heeft met muziekkoepel weer een compleet dorpsplein

videoELLECOM - Het dorpsplein in Ellecom heeft een nieuwe muziekkoepel. De officiële opening was zondag, met een brunch en diverse optredens.

Een groep inwoners uit Ellecom staat gereed, met de schaar in de hand. Ook enkele kinderen hebben zich ertussen opgesteld. Een kleine 200 dorpsgenoten achter hen tellen af en applaudisseren, terwijl de groep zich al knippend een weg in de muziekkoepel baant.

De officiële opening van de muziektent is geen standaard opening, met één notabele die een lintje doorknipt. Het doorknippen van lintjes door wethouder Gea Hofstede én de groep bewoners symboliseert dat ze er samen de schouders onder hebben gezet om deze te realiseren.

Wethouder Hofstede benadrukt het belang van deze saamhorigheid. ,,We hebben samen nagedacht over wat we hier wilden hebben’', zegt ze. ,,Er worden allerlei activiteiten op dit plein georganiseerd zoals de zomerfeesten, daar hoort een muziekkoepel bij.’'

Volledig scherm
Dorpsontbijt bij opening nieuwe muziektent © Erik van 't Hullenaar

Het dorpsplein van Ellecom had jarenlang een muziektent. Het gebouwtje uit 1947 was opgetrokken uit hout en stro en had een rieten kap. Na decennia het middelpunt te zijn geweest van feesten, brandde het tijdens oudejaarsnacht 2016 tot de grond toe af.

Iconisch gebouw

De impact van dit verlies was groot in het dorp. ,,Het was een iconisch gebouw’', herinnert Annemarie Troost (50) zich. ,,Wij zaten als pubers vaak ervoor op het plein en draaiden er muziek, waar de omwonenden niet altijd even blij mee waren.’'

De geboren en getogen Ellecomse is enthousiast over de nieuwe muziekkoepel, die op dezelfde plek is verrezen waar de oude in as veranderde. ,,De oude was gesloten, je kon tijdens optredens net de voorste drie mensen zien’', zegt ze. ,,Deze is ruim, open en ziet er toegankelijk uit.’'

Dat was exact de bedoeling van plaatsgenoot Jan Rooding, die het bouwwerk belangeloos ontwierp. ,,Doordat het dak vooraan omhoog loopt, ziet het er open en toegankelijk uit’', licht hij toe. ,,Dat schept een verbinding met het publiek.’' De nieuwe bestaat uit eikenhout en een dak van sedem.

Diverse bands en verenigingen luisteren de officiële opening van het bouwwerk op. Zo weten de Starlight Sisters een paar inwoners te verleiden tot enkele danspasjes op hun We’ll meet again van Vera Lynn.

De Ellecomse muziekvereniging Excelsior staat later op de dag op het programma. Haar voorzitter Bertus Samberg staat te glimmen van trots. ,,De koepel is precies geworden zoals we ‘m wilden hebben’', zegt hij met pretoogjes.

Samberg is blij met het multifunctionele karakter van de muziektent. ,,We kunnen er muziek in maken, maar er ook met zijn allen kijken naar een scherm met voetbal’', zegt hij. ,,En deze is ruim, zelfs de politieband past hierin.’'

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.