Enorme brand verwoest meerdere winkelpanden in centrum Brummen

VIDEO en UPDATEBRUMMEN - In het centrum van Brummen heeft vannacht een grote brand gewoed. Het vuur ontstond in de bakkerij aan het Marktplein en sloeg over naar de bovengelegen woning en de naastgelegen winkelpanden van Blokker en een cafetaria. De bewoners van de woningen zijn in veiligheid gebracht, volgens de Veiligheidsregio Noord en Oost Nederland. Rond vijf uur was de brand onder controle.

 De brandweer rukte met twee blusvoertuigen en een hoogwerker uit naar Brummen. Later werd de brand opgeschaald tot zeer grote brand en uiteindelijk GRIP 1, en zijn  nog drie extra blusvoertuigen en een extra hoogwerker ingeschakeld. Die kwam uit Voorst waar het voertuig eerder die nacht was ingezet bij het bestrijden van een brand van een rietgedekte woning.

Door de opeengepakte bebouwing was de brand moeilijk te bestrijden. Na bijna twee uur werd de brand ondanks bluspogingen van de brandweer toch nog uitslaand.

Tekst loopt door onder foto.

Volledig scherm
De brandweer in actie in Brummen bij de grote brand afgelopen nacht. © News United / Rens Hulman

Oktoberfest

Er stonden tientallen mensen op straat naar de brand te kijken. Op het Marktplein, waar het brandende pand aan grenst, was ten tijde van het uitbreken van de brand net een Oktoberfest afgelopen. De feesttent stond vol in de rook en vonkenregen, en werd door de brandweer nat gehouden. 

Het feest is niet eerder stilgelegd vanwege de brand. De rook die vrij kwam trok weg over het dorp en was in een groot deel van Brummen te ruiken. De veiligheidsregio waarschuwde via een NL-Alert ramen en deuren te sluiten en de mechanische ventilatie uit te zetten. 

Uit een deel van de bakkerij zijn volgens getuigen door de brandweer nog diverse machines gehaald. Deze zijn met behulp van omstanders, sommigen nog gekleed in hun Oktoberfest outfit, naar een veilige plaats gebracht.

De panden kunnen grotendeels als verloren worden beschouwd. De brandweer is naar verwachting nog tot het middaguur bezig met nablussen.

Derde grote incident

Deze brand is het derde grote incident in deze hoek van Gelderland. Aan het begin van de avond brak er brand uit in een kozijnenfabriek in Zelhem. Rond 00:30 brak er brand uit in een rietgedekte villa aan de Rijksstraatweg in Voorst, op een kwartiertje van Brummen.

 In Brummen was het om 1:10 uur raak. De voorlichter van de brandweer geeft aan dat er ondanks de gelijktijdige incidenten, genoeg materiaal beschikbaar is. Voertuigen en manschappen werden uit de grote regio opgeroepen. 

Volledig scherm
De brandweer in actie in Brummen bij de grote brand afgelopen nacht. © News United / Rens Hulman

Arnhem e.o.