Maurice Vloed in 2012 met zijn medewerkster Janneke van Buren achter de bar bij Theothorne.
Volledig scherm
Maurice Vloed in 2012 met zijn medewerkster Janneke van Buren achter de bar bij Theothorne. © Marc Pluim

Exploitant Dierens zalencentrum Theothorne gooit handdoek in de ring

DIEREN - De toekomst van zalencentrum Theothorne in Dieren is uiterst ongewis geworden nu exploitant Maurice Vloed met ingang van 1 april 2020 de huur van het gebouw heeft opgezegd. Aanleiding is de nieuwe gemeentelijke podiumregeling, die Vloed volgens zijn zeggen het doorwerken onmogelijk maakt.

Vloed ziet geen toekomst meer voor zijn bedrijf omdat in de nieuwe podiumregeling de jaarlijkse subsidie van 59.000 euro van de gemeente voor amateurvoorstellingen niet meer naar hem gaat, maar naar de verenigingen. ,,Als er in een bestuur ruzie uitbreekt, kan ik in mijn schouwburg zo maar voorstellingen mislopen’’, zei hij eerder in deze krant. Ook kunnen grote gebruikers als Filmhuis Dieren en Theater RhederArt kiezen voor een andere accommodatie, al is dat niet onmiddellijk de verwachting. 

Huurcontract

Vloed moest voor aanstaande maandag zijn huurcontract verlengen met vijf jaar (vanaf 1 april 2020). Dat hij dat niet aandurft, komt ook door de huurverhoging die hem voor het horecagedeelte was aangezegd en door de investeringen van circa 30.000 euro in de schouwburgzaal waar hij op korte termijn voor staat. Zo moet er een nieuwe balletvloer komen, nieuwe coulissendoeken, nieuwe verlichting en de lift en de centrale verwarming moeten worden opgeknapt. Over een jaar of vijf zijn nieuwe stoelen noodzakelijk. ,,Met de zekerheid van podiumsubsidie had ik dat gedurfd, nu niet.”

Maurice Vloed hekelt de gemeenteraad, die zegt ‘wel in cultuur, maar niet in gebouwen te investeren', maar ondertussen wel geld heeft uitgetrokken voor het Openluchttheater in Velp en voor gebouw De Bundel in Dieren. Hij neemt de inventaris van het gebouw mee, zegt hij. ,,Die is van mij. Ik zal elders met die spullen aan de slag moeten. Een eventuele opvolger van mij komt in een leeg gebouw terecht en heeft te maken met dezelfde podiumregeling. Dat zal lastig worden.’’

Gesprek

Eigenaar van het Theothornegebouw is Stegenaar Henk Reusink. Die zegt met Vloed en de gemeente in gesprek te willen. ,,Elders subsidiëren ze toch ook schouwburgen? Waarom hier alleen voorstellingen?” Hij ontkent al plannen aan het maken te zijn voor woningbouw op de plaats van Theothorne, zoals het gerucht gaat in het dorp. ,,Ik streef naar voortzetting van de huidige situatie.”

SP-raadslid Jeroen Kuijpers, die zich in de gemeenteraad tegen de nieuwe podiumregeling heeft gekeerd, noemt het vertrek van Vloed een drama. De gemeenteraad zou de nieuwe podiumregeling moeten herroepen, zegt hij. ,,We moeten er in elk geval voor zorgen dat Theothorne als zalencentrum blijft bestaan. Iets anders bouwen op deze plek moeten we niet accepteren.’’

Marc Budel, de verantwoordelijke wethouder, zegt het vertrek van Vloed te betreuren. ,,We hopen voor de zomer duidelijkheid te hebben over de opties na 2020.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.