Op een hete dag kolen scheppen in een van de locs van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij tussen Dieren en Apeldoorn.
Volledig scherm
Op een hete dag kolen scheppen in een van de locs van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij tussen Dieren en Apeldoorn. © Maarten Sprangh

Extra water op stoomtrein VSM in verband met droogte op de Veluwe

DIEREN/APELDOORN - De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) neemt voorzorgsmaatregelen in verband met de droogte. De stoomtrein heeft extra water aan boord voor de tocht tussen Dieren en Apeldoorn over de kurkdroge Veluwe.

,,We nemen extra emmers water mee aan boord van de stoomlocomotief”, zegt stoker Michel van den Wollenberg. Het laatste wat de VSM wil, is op de Veluwe een bosbrand veroorzaken. In overleg met de autoriteiten zijn daarom extra veiligheidsmaatregelen genomen.

Asla

Een van de historische stoomlocomotieven van de VSM in volle actie.
Volledig scherm
Een van de historische stoomlocomotieven van de VSM in volle actie. © Veluwsche Stoomtrein Maatschappij

Zo wordt de asla van de historische locs normaal gesproken al met water beneveld om gloeiende delen af te koelen, maar dezer dagen ‘gaan de sproeiers vol open’, zegt Van den Wollenberg. Dat moet voorkomen dat in de natuurgebieden langs het spoor brand ontstaat als gevolg van hete asdelen.

De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij moet het hebben van de zomermaanden juli en augustus. ,,Dat is ons hoogseizoen”, legt stoker Van den Wollenberg uit. En ondanks de warmte vallen de bezoekcijfers tot nu toe niet tegen. ,,Mensen pakken net zo goed de trein. Het is een goed seizoen.”

Koningslijn

De VSM rijdt op het traject Dieren-Apeldoorn op een deel van de vroegere Koningslijn en doet onderweg de dorpen Eerbeek, Loenen en Beekbergen aan. De stoomtrein stopt ook op Halte Immenbergweg, speciaal voor gasten van de bungalowparken op de Veluwe.

Tijdens de zomermaanden wordt het stoommaterieel van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij iedere dag op stoom gebracht, uitgezonderd de zaterdagen. De laatste dag van die dienstregeling is zondag 26 augustus. Er is meer mogelijk dan heen en weer rijden tussen Dieren en Apeldoorn, er zijn diverse arrangementen om een ‘rondreis’ te maken met de stoomtrein.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.