Volledig scherm
De heide op de Posbank bij zonsopgang © Rob Sprenger

Fotografen dit jaar wél welkom op bloeiende Posbank in vroege ochtend

RHEDEN - Dat was schrikken voor de natuurfotografen die vorig jaar zomer in alle vroegte de bloeiende heide op de Posbank wilden vastleggen. Ze kregen een boete van 90 euro. Om hen terwille te zijn, krijgen ze nu op elf ochtenden de kans om op de fiets naar de Zijpenberg te gaan.

De bloeiende heide van de Posbank met opkomende zon en ochtendnevel, dat is voor natuurfotografen het neusje van de zalm. Ook onder buitenlanders: bij de beboete personen van vorig jaar waren ook een Duitser en een Zwitser. Maar Natuurmonumenten, de eigenaar van het gebied, wil 's ochtends rond half zes nog geen volk in de natuur hebben. Zeker geen auto's. Edelherten, reeën en zwijnen verblijven 's nachts op de heide en lopen in de vroege morgenuren terug naar het bos. Alleen al de lichten van de auto's verstoren de normale gang van zaken.

Regeling

Het is de bekende Apeldoornse natuurfotograaf Jan Vermeer geweest (oud-hoofdredacteur van het Natuurfoto Magazine) die bij Natuurmonumenten aan de bel heeft getrokken. Hij vroeg om begrip voor de fotografen. Zo is een regeling tot stand gekomen die de kool en de geit spaart. 

Fotografen mogen deze zomer op elf ochtenden een uur voor zonsopgang met een (elektrische) fiets de heide op. Dat kan op 17, 18, 24, 25, 26 en 31 augustus en op 1, 4, 5, 12 en 13 september. Voorwaarde is dat ze voordien een fiets reserveren op veluweactief.nl. Als zich niemand heeft gemeld, gaat de fietsverhuur zo vroeg uiteraard niet open. Met de auto de Posbank op, blijft absoluut verbonden. Wie toch met de auto komt, riskeert opnieuw een bekeuring.

De fietsende fotografen mogen op de genoemde dagen langs één rechtstreekse route (via de schaapskooi) naar de Zijpenberg, die geldt als het mooiste uitzichtpunt. Deze route is op dit uur niet toegankelijk voor andere bezoekers. 

Magazine

Natuurmonumenten wil zoveel mogelijk natuurfotografen van de regeling op de hoogte stellen. Dat gebeurt onder meer via Natuurfotografie Magazine. ,,Dat is ook online actief op diverse sociale media’’, zegt boswachter José Lamain van Natuurmonumenten. ,,We hopen dat de informatie zich zo als een olievlek verspreidt.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.