Volledig scherm
De Del in Rheden werd zwaar getroffen door de tornado. © Sven Menschel

Gelderland tornadoland: spoor van vernieling nog langer dan gedacht, van Lent tot Zutphen

RHEDEN - De tornado die voor veel schade zorgde in Rheden heeft een pad afgelegd van dertig kilometer. Dat zegt meteoroloog Reinout van den Born van MeteoGroup na onderzoek.

Van den Born volgde het spoor van de tornado eerder van Rheden tot Zutphen, een spoor van twintig kilometer. Vrijdag stelt hij na aanvullend onderzoek dat het spoor van Lent, bij Nijmegen, tot Zutphen loopt. Een afstand van ruim dertig kilometer.

,,Dat is zeer uitzonderlijk”, zegt meteoroloog Reinout van den Born. ,,Meestal zijn de schadesporen maar een kilometer lang. Ik kan me zo maar drie voorbeelden van de afgelopen 100 jaar voor de geest halen waarbij veel meer schade aan is gericht: Tricht, Borculo en de Veluwe.”

Gelderland tornadoland

,,Opmerkelijk genoeg zijn bijna alle voorbeelden tornado’s te vinden in Gelderland”, zegt Van den Born. ,,Dat komt omdat de provincie iets meer een landklimaat heeft. Dat betekent dat de lucht langer warm blijft, dat is één van de voorwaarden voor een tornado. Warmte voorziet de tornado van energie.”

• Borculo (1925) en Neede (1927) werden getroffen door catastrofale valwinden die enorme schade veroorzaakten. In het getroffen gebied tussen Lichtenvoorde en Neede vielen op 1 juni 1927 in totaal 10 doden, nog eens 150 mensen raakten gewond.

• Op 23 augustus 1950 trok een zware tornado (F4/F5 klasse, met windsnelheden van 333–512 km/u) over de Veluwe een breed spoor van vernieling. ,,Toen werden tienduizenden bomen ontworteld of ontkroond over een breed spoor van 45 kilometer lang.” Omdat het getroffen gebied dunbevolkt is vielen er geen slachtoffers.

• Op 25 juni 1967 werd in Tricht een woonwijk met de grond gelijk gemaakt. Zeven mensen vonden de dood, 32 raakten gewond en een derde van de 1500 Trichtenaren werd in 15 seconden dakloos.

Volledig scherm
Windsnelheden van tornado's. © KNMI

Spoor waarschijnlijk langer dan 33 kilometer

Volgens de meteoroloog is het spoor dat de tornado van afgelopen dinsdag minstens 33 kilometer lang. ,,We krijgen veel meldingen binnen naar aanleiding van de berichten over de tornado”, zegt weerman Reinout van den Born. ,,We zijn nu alle plekken aan het bekijken om het pad vast te stellen.”

Waar de tornado voor het eerst is ontstaan is nog niet duidelijk. Wat opvalt is dat de tornado niet niet één groot spoor van verwoesting heeft achtergelaten. ,,Als een tornado schade aanricht door bijvoorbeeld bomen om te trekken kost dat veel energie. Daardoor gaat de windsnelheid in de tornado omlaag. Als hij dan op een open plek zoals de Carolinahoeve komt gaat de energie weer omhoog. Je ziet daar dan ook een gigantische schade.”

De komende dagen bekijken de meteorologen van Meteogroup de meldingen die zijn binnengekomen. ,,Margot Ribberink zoekt ten westen van Nijmegen. Ik heb ook al meldingen binnengekregen van schade bij de Holterberg, dat ligt precies op de route. Ik denk dat het schadespoor een flink stuk groter zal zijn dan we nu weten.”

Schade loopt in de tientallen miljoenen

Het noodweer van deze week heeft voor tientallen miljoenen euro’s aan schade gezorgd door omgewaaide bomen, wateroverlast, hagel en blikseminslagen. Dat bleek eerder deze week uit een ruwe schatting van het Verbond van Verzekeraars.

Vrijdag opnieuw noodweer verwacht

Voor vrijdagavond wordt opnieuw slecht weer verwacht. Tussen 18.00 en 21.00 uur geldt in Gelderland code oranje vanwege zware onweersbuien en windstoten. Zo erg als afgelopen dinsdag wordt het volgens de verwachtingen niet.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.