Volledig scherm
Marion van Hoof, Rob Chevallier en Hubert van Soest (van links naar rechts) met een werk van Maria Strik. © Erik van 't Hullenaar

Gemummificeerde kat en andere kunst in 50 Velpse etalages

VELP - In vijftig etalages in Velp zijn sinds enkele dagen kunstwerken te zien. Zo’n dertig kunstenaars, de meesten uit de gemeente Rheden, werkten mee aan de expositie.

In de etalage van woonwinkel Magazzini gaan Rob Chevallier, Marion van Hoof en Hubert van Soest op de foto met een nogal luguber kunstwerk van Maria Strik. Een gemummificeerde kat in een doorzichtige koffer. In de begeleidende tekst zegt Strik dat haar kunstwerk getuigt van ‘liefdevolle toewijding aan wat er rest van zo’n huiselijk en aaibaar dier’. De mummie als blijvend eerbewijs.

Winkeleigenaar Robert Leemker vindt het werk wel passen in zijn zaak. ,,Ik heb hier meer lugubere dingen staan. Een tandartsstoel bijvoorbeeld. Vinden veel mensen ook nogal eng.”

Heel Rheden bleek niet haalbaar

Chevallier, Van Hoof en Van Soest vormen samen het organisatiecomité van KIEV: de afkorting van Kunst In de Etalage Velp. Achter vijftig etalageruiten is tot en met 31 augustus kunst van lokale makers te zien. ,,Het was eerst de bedoeling om het in alle dorpen van Rheden te doen, maar dat bleek niet haalbaar”, zegt initiatiefnemer Chevallier. ,,Er waren te weinig vrijwilligers om dat mogelijk te maken. Wie weet lukt het volgend jaar wel. In dat geval staat de V voor Veluwezoom. We hoeven de naam dan dus niet aan te passen."

De drie organisatoren zijn lid van de vorig jaar opgerichte kunstenaarsclub Nieuwe Ruimte. Chevallier: ,,Dit initiatief past goed bij de doelstelling van Nieuwe Ruimte om contact te zoeken met het publiek. Op deze manier brengen we kunst dicht bij de mensen.”

Kunstwerken vallen niet altijd op

De meeste winkeliers zeiden zonder aarzelen ‘ja’, toen ze werden benaderd. Slechts een enkeling had er geen zin in. Eén keer vond een winkeleigenaar het kunstwerk dat haar werd toebedeeld niet geschikt. In overleg met de kunstenaar is toen voor een ander werk gekozen.

In overvolle etalages vallen de kunstwerken niet altijd op. Mede daarom worden ze begeleid door een kaartje met het knalgele logo van KIEV. Daarop staat ook uitleg over het werk. Ook de site van de kunstenaar wordt vermeld. De kunstwerken zijn te koop.

Meer informatie op nieuwe-ruimte.nl.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.