Volledig scherm
Glasvezel in het buitengebied, nu ook in de gemeente Rheden. © DG

Glasvezel nu ook in buitengebied in gemeente Rheden

DE STEEG - De inwoners van de gemeente Rheden die achteraf wonen kunnen binnenkort een aansluiting nemen op een glasvezelnetwerk. Het bedrijf Glasvezel Buitenaf wil de kabels gaan leggen. 

Voor een aansluiting komen alle 199 huishoudens in het buitengebied in aanmerking. De aanleg gaat zo goed als zeker door, want de vereiste 50 procent van de gegadigden heeft aangegeven interesse te hebben. Voorwaarde van Glasvezel Buitenaf is wel dat de gemeente het bedrijf per aansluiting voor de vergunning slechts 20 euro leges oplegt. Anders is het niet rendabel. 

Belangrijk

Het Rhedense college stelt nu aan de gemeenteraad voor om hierin mee te gaan, al betekent het voor 199 adressen een legesopbrengst van 4378 euro in plaats van 13.595 euro. Het college vindt de aansluiting op glasvezel voor het buitengebied immers erg belangrijk.

Nu is de digitale bereikbaarheid er nog gering of zelfs afwezig, wat ook voor het bedrijfsleven en voor toeristen een vervelende zaak is. In de Rhedense dorpskernen ligt coaxkabel en in Rheden en Dieren ook glasvezel. De bewoners daar kunnen allemaal over een goede verbinding beschikken. Maar in het buitengebied ligt helemaal niks.

Vanwege het belang van de zaak wil het college Glasvezel Buitenaf ook toestemming geven om de kabels op een diepte van slechts veertig centimeter te leggen, in plaats van op de zestig centimeter die ervoor staan. Ook dat is nodig om het project financieel haalbaar te maken. Ook hiervoor moet de gemeenteraad nog toestemming geven.

Hele land

In het hele land worden op dit moment gemeenten benaderd door bedrijven voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied. In Gelderland doen dat drie bedrijven: Glasvezel Buitenaf, Glasdraad en Delta. In Rheden heeft alleen Glasvezel Buitenaf aan de gemeente een aanbod gedaan. Veel gemeenten zijn nog aan het nadenken over het aanbod, maar een aantal (zoals Doesburg en Berg en Dal) is al een stuk verder en al met de aanleg bezig. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.