Volledig scherm
Bea Lanting met posters van de benefietvoorstelling. © Gerard Burgers

Hans Kazàn en Bram Boender op benefietavond voor Zuid-Afrika in Dieren

DIEREN - Idols-finalist Bram Boender en goochelaar Hans Kazàn zijn op vrijdag 5 juli de kopstukken tijdens een benefietavond in Dieren voor hulpprojecten in Zuid-Afrika.

Het gaat om projecten van de Dierense stichting SOS-Kayamandi. Die stichting zorgt ervoor dat zo’n 1.200 kinderen in townships bij Stellenbosch dagelijks een broodmaaltijd op school krijgen. Ter vergelijking: dat zijn er meer dan de ongeveer 1.000 basisschoolleerlingen die Dieren telt. Als broodbeleg voor de Zuid-Afrikaanse kinderen is gekozen voor pindakaas, vanwege de voedzaamheid. 

Daarnaast heeft SOS-Kayamandi in genoemde regio drie kleinschalige weeshuizen geadopteerd. In elk van die huizen wonen zes kinderen met een pleegmoeder. Die kinderen krijgen zo nodig hulp bij hun schoolwerk en op andere gebieden.

Het idee ontstond na een vakantie in Zuid-Afrika

Motor achter de stichting is Bea Lanting uit Dieren. Het idee ontstond in 2005, na een vakantie in Zuid-Afrika. ,,Tijdens een bezoek aan de townships kwam ik erachter dat de meeste kinderen naar school gingen zonder te hebben ontbeten. Ook zwierven er honderden weeskinderen rond, voor wie geen enkele opvang was.” Dat moest anders, vond ze. Een jaar later was haar stichting een feit en de projecten kwamen van de grond. Lanting: ,,We hebben ter plekke veel mensen die ons helpen. Het loopt heel goed.” 

Ze gaat eens per twee jaar op vakantie naar Zuid-Afrika. Dat combineert ze met een bezoek aan de projecten. Ze garandeert dat donaties en sponsorgelden goed terechtkomen. ,,Mijn reizen betaal ikzelf en ook de andere bestuursleden declareren geen onkosten. Een van onze bestuursleden woont gedeeltelijk in Zuid-Afrika, dus hij houdt een vinger aan de pols.”

Ook Lenny Kuhr en Jan Siebelink traden al op

De stichting wordt gesteund door donateurs. In de loop der jaren werden ook benefietbijeenkomsten gehouden, zoals een wijnproeverij, een optreden van Lenny Kuhr en een avond met Jan Siebelink. Verder wordt af en toe in kerken gecollecteerd. ,,Tot nu toe kunnen we de projecten bekostigen, mede dankzij een grote sponsor die ons tien jaar heeft gesteund. Die sponsor is dit jaar gestopt. We hebben wel wat reserves, maar die zijn niet onuitputtelijk”, aldus Lanting.

Hans Kazàn presenteert de benefietavond en treedt ook op. ,,Dat hij komt, is te danken aan de contacten die een van onze bestuursleden in de televisiewereld heeft. We zijn er natuurlijk heel blij mee.” Ook blij is ze met zanger Bram Boender, die een jongere doelgroep aanspreekt. De benefietavond bevat veel amusement, maar er wordt ook een korte film vertoond over het werk van de stichting.

De benefietavond op vrijdag 5 juli is in de schouwburgzaal van Theothorne in Dieren. Aanvang 19.30 uur. De entree bedraagt 15 euro (10 euro tot 16 jaar). Kaarten aan de zaal. Meer informatie: sos-kayamandi.nl

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Muziek aan Huis in Velp en Rozendaal óók in kasteel en koeienstal
    PREMIUM

    Muziek aan Huis in Velp en Rozendaal óók in kasteel en koeienstal

    VELP/ROZENDAAL - ‘Muziekfestival in 30 huiskamers’, lonkt de kop op de voorpagina van de festivalkrant. Het getal van 30 klopt. Maar het zijn niet alleen huiskamers waarin op zondagmiddag 27 oktober in Velp en Rozendaal wordt gemusiceerd in het kader van Muziek aan Huis. Op de lijst van locaties waar de solisten, duo’s en grotere ensembles optreden, staan ook een koeienstal en Kasteel Rosendael. Daarnaast bieden enkele woon-zorginstellingen een podium.

Arnhem e.o.