Volledig scherm
Unisono op Koningsdag in Velp in betere tijden © Harmonie Unisono Velp

Harmonieorkest Unisono Velp kan niet spelen op Koningsdag: te weinig leden

VELP - Koningsdag in Velp wordt dit jaar voor het eerst niet opgeluisterd door het plaatselijke harmonieorkest Unisono.  Er zijn te weinig muzikanten in het orkest voor een optreden. 

,,Het doet pijn in mijn hart”, zegt secretaris Bart Schellevis van Harmonie Unisono. Al veertig jaar speelt hij bij de plaatselijke vereniging, maar nog niet eerder kreeg hij vrijaf op Koningsdag. De Velpse Harmonie (1871) en De Kunst aan het Volk (1922) fuseerden in 2003 tot Harmonie Unisono Velp. Aanvankelijk was er enthousiasme, plotseling een orkest met wel vijftig leden! ,,Daardoor zijn we de jeugdopleiding gaan verwaarlozen. Achteraf hebben we dat niet goed gedaan. Daardoor is er te weinig nieuwe aanwas gekomen.” 

Een aantal jaren na de fusie ontstaat er ook nog eens een ruzie binnen het bestuur en de leden. Schellevis: ,,Ik had toen niet kunnen voorspellen dat dat misschien wel het einde zou gaan betekenen van onze vereniging. Er zijn bestuursleden opgestapt, en door de negatieve sfeer hielden ook enkele muzikanten het voor gezien. Dan wordt het daarna heel moeilijk om het tij nog te keren.”

Stoppen of doorgaan?

Nu er nog 19 muzikanten zijn spreekt het bestuur regelmatig over het dilemma of doorgaan nog wel zin heeft. 25 leden is eigenlijk minimaal voor een orkest, meent het bestuur. Toch heeft de club onlangs hernieuwd vertrouwen gekregen in een betere toekomst. Cultuurbedrijf RIQQ vroeg Unisono om langs Rhedense basisscholen te trekken in het kader van 'muziek in de klas’. ,,Die kans hebben we met beide handen aangegrepen”, zegt Schellevis. ,,Als kinderen enthousiast zijn in de klas bieden we ze proeflessen bij ons aan. We steken weer energie in de jeugdopleiding  en hopen dat daarmee betere tijden komen.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.