Volledig scherm
Voorzichtig worden de vissen weggehaald uit de grotendeels droog gevallen Laak bij Rheden bevrijd. © Martin de Jongh

Hengelsporters redden vissen uit droog gevallen Laak bij Rheden

RHEDEN/VELP - Vrijwilligers van hengelsportvereniging De Meun hebben woensdag een groot aantal karpers en brasems gered uit de watergang de Laak bij Rheden. De mannen hebben de vissen overgebracht naar de vijvers aan het Velperbroekcircuit in Velp. 

Het water in de Laak  staat zo laag dat de vissen er geen overlevingskans hebben. De hengelaars houden de leefomstandigheden van de vissen al maanden in de gaten. De kanovijver, die westelijker ligt, staat inmiddels helemaal leeg. Afgelopen zomer moest de brandweer een jongen bevrijden die er vast was komen te zitten in de blubber.

Toen er nog enig water in stond, hebben de hengelaars ongeveer 150 brasems over weten te brengen van de kanovijver naar het deel van de Laak langs de IJsselsingel. Maar nu komt dit deel  ook droog te staan. De vissen leven min of meer in de modder en een groot aantal van hen is al doodgegaan. 

Zuurstof

Het waterschap heeft tientallen grote dode vissen opgeruimd. Ook heeft het op vier plekken in de Laak putten gegraven, maar daarin raakt de zuurstof inmiddels op. Bovendien kunnen veel vissen de putten niet bereiken. Leidingwater toevoegen aan de Laak biedt geen soelaas. Het zou ondergronds weglekken naar de IJssel, waarin het water extreem laag staat. 

Het redden van de vissen was gisteren een flinke klus. De brasems en karpers wegen soms wel veertig kilo. Een visser met een elektrische visinstallatie verdoofde de vissen, waarna ze met vereende krachten in een bak met water konden worden gelegd. Die bak stond op een aanhanger, waarmee de vissen in vrachten van circa twintig stuks naar de Velpse vijvers werden overgebracht. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.