De bestuursleden Fons Rengers (links) en Johan Meurs van de Stichting Werkplaats Rheden in hun werkplaats.
Volledig scherm
De bestuursleden Fons Rengers (links) en Johan Meurs van de Stichting Werkplaats Rheden in hun werkplaats. © Erik van 't Hullenaar

Het leek over en uit, maar Werkplaats Rheden kan een doorstart maken

RHEDEN - Werkplaats Rheden blijft bestaan. De nieuwe Stichting Werkplaats Rheden heeft voldoende geld bij elkaar weten te krijgen om de verouderde werkplaats aan de Doctor Langemeijerweg op te knappen. In de tweede helft van dit jaar moet de voorziening weer open gaan.

Werkplaats Rheden, die is ingericht is voor de bewerking van hout en metaal, heeft op 31 december haar deuren moeten sluiten omdat de gemeente Rheden gestopt is met het geven van subsidie. De werkplaats is in de jaren tachtig opgericht om medewerkers van Akzo en Thomassen die hun baan hadden verloren een zinvolle tijdbesteding te geven. Maar van deze mannen zijn er steeds minder over.

Nieuwe doelgroepen

De nieuwe Stichting Werkplaats Rheden onder leiding van voorzitter Fons Rengers denkt de werkplaats open te kunnen houden door naast de bestaande gebruikers nieuwe doelgroepen aan te boren. ,,We zijn daarover in overleg met een aantal instanties”, vertelt Rengers. ,,Onder hen Woonzorgnet, de organisatie voor beschermd wonen, en Krekel, de club die mensen met een autistische stoornis coacht. Hun cliënten zouden in de werkplaats lekker bezig kunnen zijn met hout en metaal. Contracten met deze organisaties moeten we nog afsluiten, maar ik heb goede hoop dat dat gaat lukken.”

Voorwaarde voor een doorstart was wel dat de werkplaats een opknapbeurt zou krijgen. Zo moeten de verouderde machines een onderhoudsbeurt krijgen en dient de oude klinkervloer in de werkplaats vervangen te worden door een gladde vloer. Er wordt een centrale afzuiginstallatie geplaatst, de kantine en de toiletten worden vernieuwd en met het oog op de doelgroepen komt er ook een invalidentoilet. De werkzaamheden zijn haalbaar geworden door financiële hulp van de provincie Gelderland, de Dullertstichting en de Nicolai-broederschap. 

Niet bekend

Wanneer de werkplaats weer open gaat, is nog niet bekend. Het wordt waarschijnlijk ergens in de tweede helft van dit jaar. ,,Van de oude gebruikers krijgen we geregeld de vraag wanneer we weer gaan draaien”, zegt Rengers. ,,Maar eerst moet die opknapbeurt gebeuren. We hebben al iemand gevonden die de machines kan aanpakken, maar een aannemer voor de verbouwing moeten we nog vinden. Daar zijn we nu mee bezig.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.