Volledig scherm
PREMIUM
© Shutterstock

Huisarts wilde kinderloze stellen helpen: ‘Die stralende gezichten waren zo mooi’

VELP - De stellen die bij haar kwamen, waren vaak ten einde raad. Ze konden geen kinderen krijgen en hadden daar enorm veel verdriet van. Om hen te helpen, deed Conny Schreuders-Bais een oproep in een tijdschrift over ongewenste kinderloosheid: donors gezocht! Met succes: al snel meldden de eerste zaaddonoren zich.

En zo begon Schreuders, destijds huisarts in Velp, in de jaren 70 haar praktijk aan een voor haar nieuwe activiteit: kunstmatige inseminatie met donorzaad. Uiteindelijk werden ongeveer vijftig kinderen verwekt in haar praktijk, in een tijdsbestek van tien jaar. 

,,Ik was niet de enige die dit deed. Er waren drie, vier collega's die het ook deden. Stuk voor stuk collega’s die uitermate zorgvuldig hebben gehandeld. Ze hebben naar eer en geweten gewerkt. Dat durf ik wel te beweren’’, aldus Schreuders.

Quote

Hij is buitenge­woon aimabele, integere en zorgvuldig werkende collega met een hart voor zijn patiënten.

Conny Schreuders-Bais, arts in ruste

Geen recht gedaan

De Oosterbeekse huisarts die onlangs in het nieuws kwam omdat hij een grootschalige kliniek had naast zijn praktijk, kende ze goed. Ze vindt dat de publiciteit over die kliniek, waar honderden kinderen ter wereld kwamen, hem geen recht heeft gedaan. 

,,Artsen die in de jaren 70 en 80 kinderen hebben verwekt door middel van kunstmatige inseminatie met donorzaad (KID) worden de laatste tijd als malafide artsen neergezet, maar dat is volkomen onterecht’’, zegt Schreuders.  ,,Deze Oosterbeekse collega heb ik goed gekend. Hij is buitengewoon aimabele, integere en zorgvuldig werkende collega met een hart voor zijn patiënten.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.