‘Ik heb minder afspraken, maar ben minstens zo druk’

het virus en ikCarol van Eert is burgemeester van Rheden, dat ruim 43.000 inwoners telt.

,,Het lastige aan deze coronacrisis is dat er geen eindpunt te zien is. Er is nog niets waar we naar toe kunnen werken. Dat vind ik lastig, ik ben een positief ingesteld mens, en ik wil graag naar een doel werken. Ik vind het wel mooi om te zien hoe flexibel we kunnen zijn en hoe we creatieve oplossingen weten te bedenken. We hebben maar een korte periode gehad dat alles stil lag, daarna hebben mensen het leven weer opgepakt. 

Rust

Burgemeester Carol van Eert.
Volledig scherm
Burgemeester Carol van Eert. © Gemeente Beuningen

,,Het grootste verschil met de tijd voor corona is dat ik nu eigenlijk altijd aan sta. Dat is als burgemeester altijd al wel een beetje zo, maar nu is het anders. Je bent nu altijd wel met corona bezig, ook ’s avonds, nog even een artikel lezen of iets anders. Het laat je nooit los. Ik heb minder afspraken dan voorheen, maar ik ben minstens zo druk. Ik ben een lezer, maar ik kom er nu niet toe een boek in handen te nemen. Die rust is er niet. 

,,Ik ben nu toevallig even in het gemeentehuis, maar 99,9 procent van de tijd werk ik thuis. We hebben een soort kantoor ingericht: mijn vrouw werkt ook thuis, een van de kinderen is hier ook. Met burgemeester en wethouders vergaderen we op afstand, via een beeldverbinding. Voorheen hadden we één wekelijkse vergadering, nu hebben we er twee. 

Dementerende moeder

,,Je komt elkaar niet meer in de wandelgangen tegen en kunt geen kleine dingen zo bespreken. Met de fractievoorzitters heb ik ook zo’n moment ingelast, we spreken elkaar elke maandag. En ook de politieke besluitvorming komt later deze maand weer op gang, we mogen nu digitaal besluiten nemen. 

,,Privé heb ik de zorg voor mijn dementerende moeder. Ze woont in Brabant in een aanleunwoning, in het hart van het coronagebied. We mogen er nog wel naar toe en dat is ook nodig. Mijn broer en ik hebben de zondagen verdeeld, de ene zondag gaat hij naar haar toe, de andere ik. Dan nemen we de was mee, zorgen dat alles oké is daar. Maar ik blijf nu niet zo lang als anders, en ik blijf op afstand. 

,,Het leven voor mensen zoals mijn moeder is echt zwaarder geworden, het gaat me aan het hart wat deze mensen nu moeten doormaken.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.