Volledig scherm
Parkhuis-bestuursleden van het eerste uur. Vanaf links: Theo Lammers, Bart Elissen en Hilde Brekelmans. © Gerard Burgers

In ’t Parkhuis in De Steeg kan en mag van alles, maar niet álles is toegestaan

DE STEEG - Het Parkhuis in De Steeg 25 jaar? Maar dat gebouw staat er toch al veel langer? Klopt, maar gevierd wordt dat de stichting die het in eigendom heeft het 25 jaar geleden heeft overgenomen van de gemeente. ,,Voor 1 gulden”, zegt voorzitter Bart Elissen van Stichting Dorpshuis De Steeg.

Kort nadat de stichting het in eigendom kreeg, werd het oude pand uitgebreid met een grote zaal op de begane grond. Voor die tijd was er een gymzaal en een kleine bovenzaal. De functionaliteit was beperkt. Sinds 25 jaar kan en gebeurt er van alles in Het Parkhuis, dat zich met recht dorpshuis mag noemen. Er wordt elke avond gesport, er zijn yogalessen, de modelvliegers hebben er hun onderkomen, het seniorenorkest en de ouderensoos. Ook zijn er religieuze vieringen en wordt er vergaderd.

Bedruipen

Niet alleen verenigingen kunnen er terecht. Ook particulieren. Bestuurslid Hilde Brekelmans regelt de verhuur. Er worden schappelijke prijzen gehanteerd. ,,Voor bijvoorbeeld een verjaardagsfeest of een familiereünie is het hier heel geschikt. Mensen kunnen gebruik maken van alle voorzieningen. Wel moeten ze zelf voor eten en drinken zorgen.”

Niet álles kan in Het Parkhuis. Examenfeesten zijn niet toegestaan vanwege de geluidsoverlast die daarmee meestal gepaard gaat. ,,Ook bruiloftsfeesten doen we niet.” Met de opbrengst van de verhuur plus wat subsidie van de gemeente kan Het Parkhuis zich prima bedruipen.

Apetrots

Tijdens een korte rondleiding door het gebouw toont Elissen zich apetrots. Met recht. Alles ziet er pico bello uit. ,,Als er iets stuk is of versleten, doen we er onmiddellijk iets aan.”

Het jubileum wordt vandaag, morgen en overmorgen gevierd. Dat wordt gecombineerd met de viering van het 65-jarig bestaan van de Oudheidkundige Kring Rheden Rozendaal. Burgemeester Carol van Eert geeft vrijdagavond om 20.00 uur het startsein voor de feestelijkheden. Er is een foto-expositie met als titel ‘Een wandeling door De Steeg rond 1900’. Ook worden schilderijen van de Steegse schilder Theo Goedvriend tentoongesteld. 

Beide exposities zijn ook op zaterdag- en zondagmiddag te bezichtigen. Op zondagmiddag, vanaf 13.00 uur, neemt een gids liefhebbers mee voor een dorpswandeling. Aansluitend, om 15.00 uur, verzorgt oud-inwoner van De Steeg Walter de Wit een lezing over ‘De Steeg van Toen’.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.