Volledig scherm
Jan Pelgrim bij het graf van zijn moeder. © Gerard Burgers

Jan Pelgrim wordt nog steeds achtervolgd door oorlogstrauma

DIEREN - Jan Pelgrim (86) uit Dieren verloor op 4 oktober 1944 in één klap zijn moeder, broer en zusje. Ruim 70 jaar later hoopt hij op een nieuw gedenkteken voor de oorlogsslachtoffers uit zijn woonplaats. Pelgrim weet nog precies hoe zijn regio werd ingenomen door het Duitse leger.

Hij vluchtte samen met de rest van het gezin naar Beekbergen en keerde twee dagen later weer terug naar hun woning aan de Molenweg in Dieren. Een flink deel van het dorp had schade, maar het huis van de Pelgrims nabij de IJssel bleef onaangeroerd. Het leven ging tijdens de oorlog gewoon door voor de toen 14-jarige.

Ontkomen
Tot 4 oktober 1944, toen Britse Hawker Typhoon-gevechtsvliegtuigen over de spoorlijn kwamen aanvliegen. Pelgrim was net op weg naar de nabij gelegen melkfabriek Codimez om water te halen. „Opeens hoorde ik achter me een enorme klap. Ik draaide me om. Toen werd het muisstil. Ons huis lag volledig in puin. Ik hoopte dat Martin, Marie en Marietje waren ontkomen, maar je weet tegelijkertijd dat zoiets nooit kon.”

Plekje geven
Het bombardement bleef hem altijd achtervolgen. „Mensen zeggen: ‘je moet het een plekje geven.’ Hoe dan? Zoiets loopt de rest van je leven als een schaduw met je mee.” ​Nu, ruim 70 jaar later hoopt Pelgrim, dat Dierense burgerslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog een speciale plek krijgen in het dorp. „Een steen met de namen van alle mensen die omkwamen zou het mooist zijn. Zij mogen niet vergeten worden.”


Lees meer over bombardement van Dieren in de krant van vrijdag 23 september of onze online krant.

Arnhem e.o.