Volledig scherm
Jongerencoaches helpen jongeren die de weg kwijt zijn geraakt op weg naar school of werk. © Frans Kanters

Jongerencoaches Rheden doen het zo goed dat ze de komende jaren mogen blijven

DE STEEG - De aanpak van de drie Rhedense jongerencoaches is dermate succesvol, dat Rheden ze de komende jaren in dienst wil houden. De kosten zijn voor drie jaar gedekt. Daarna wordt verder gekeken. 

Jongerencoaches zijn (oudere) jongeren die jongeren van 16 tot en met 27 jaar helpen die zonder school of werk zitten. In plaats van op een kantoor af te spreken, doen ze dat bij de jongeren thuis of in een cafeetje.

Doordat het contact laagdrempelig is, werkt het goed. De jongere voelt zich niet geïntimideerd, maar begrepen. Doel is jongeren op weg te helpen naar school of werk. 

Een van de drie coaches weet alles van financiën

Rheden heeft een jongerencoach die gespecialiseerd is in financiële problemen en twee jongerencoaches die over de overige problematiek gaan. De financiële jongerencoach heeft in de afgelopen twee jaar twintig lessen aan circa 500 leerlingen gegeven op scholen. Daarnaast heeft deze coach ruim tachtig jongeren persoonlijk begeleid bij financiële problemen. 

Deze jongeren kwamen zelf naar het spreekuur of werden door andere diensten of hulpverleners doorgeleid. Ruim een kwart van de jongeren was volledig geholpen met het opstellen van een budgetplan. Voor 42 procent is een specialistisch traject ingezet.

De overige twee jongerencoaches hebben in 2018 69 jongeren persoonlijk begeleid. In 2019 waren het er tot en met september 60. De meeste van deze jongeren vonden werk of opleiding, maar de meesten van hen bleven bovendien behoefte houden aan professionele hulpverlening. De jongerencoaches hebben geholpen hen bij de juiste hulpverlener te brengen. 

Arnhem e.o.