Volledig scherm
© ANP

Justitie eist opname psychiatrisch ziekenhuis voor messteken azc Velp

ARNHEM/RHEDEN - Een 34-jarige Marokkaanse man, die tot voor kort verbleef in het azc in Velp, moet zich van het Openbaar Ministerie verplicht laten opnemen in een psychiatrisch ziekenhuis. Die eis sprak het OM vandaag uit in de rechtbank in Arnhem. De man wordt beschuldigd van poging tot doodslag

„Ik heb een psychische ziekte, kan daarom niet worden vervolgd. Ik kan je dus zonder problemen vermoorden", zou de man eind vorig jaar gezegd hebben tegen een andere asielzoeker. Hij voegde bijna de daad bij het woord door op 20 december 2015 daadwerkelijk met een botermesje op hem in te steken. Na zes maanden voorarrest moest hij zich daarvoor verantwoorden bij de rechtbank.

Zelfverdediging
Volgens de verdachte was het zelfverdediging. „Hij viel me aan, pakte mijn hand vast en draaide die naar zich toe. Zo raakte het mes, dat ik in mijn hand had, zijn hals.” De twee hadden daarvoor een ruzie over geluidsoverlast. Verdachte zou regelmatig openstaande deuren met het nodige kabaal dichtgooien. Dat was tegen het zere been van het slachtoffer. Overdreven gedoe, aldus de verdachte. „Hij maakte altijd met iedereen ruzie, is niet goed bij zijn hoofd.”

Ontoerekeningsvatbaar
Het slachtoffer had na het incident lichte verwondingen aan zijn nek en overleefde de steekpartij. Volgens de aanklager was ‘er sprake van schermutselingen’ en treft ook het slachtoffer blaam aan het incident. Omdat de verdachte niet toerekeningsvatbaar zou zijn, eist het OM opname in een psychiatrisch ziekenhuis. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Arnhem e.o.