Volledig scherm
Martin Heitink (met rode jas) met een vrijwilliger bij de kinderboerderij, eind 2017. Op de achtergrond de bouwval waarin de schaftwagen had moeten staan. Maar de bouwval is inmiddels afgebroken. © Gerard Burgers

Kinderboerderij Rheden gaat dicht

RHEDEN - Kinderboerderij De Dierenweide in Rheden houdt na vijftien jaar op te bestaan. Oprichter Martin Heitink zegt dat de gemeente hem steeds heeft tegengewerkt. Zaterdag is de laatste dag dat de boerderij open is.

De Rhedense kinderboerderij aan de Brinkweg heeft de laatste jaren veel tegenvallers gehad. Zo moest driekwart van het terrein bij de gemeente worden ingeleverd ten behoeve van de aanleg van een wandelpad. De bouw van een educatief centrum ging niet door, onder meer vanwege de gemeentelijke belastingaanslag die het neerzetten van dit gebouw tot gevolg zou hebben.

Heibel over een toiletwagen

De laatste tijd was er dan weer heibel met de gemeente over de aanwezigheid van een toiletwagen op het terrein. De gemeente dreigde met opzegging van de huur, als die wagen niet zou verdwijnen. 

Ook over de plaatsing van een schaftwagen van twaalf bij zes meter als kantine voor de vrijwilligers leidde tot onenigheid, vertelt Heitink. ,,Die moest achter de muren van een oude bouwval op het terrein geplaatst worden, terwijl we die bouwval omwille van de veiligheid juist hadden afgebroken", zegt Heitink. In die schaftwagen, die er nooit is gekomen, had trouwens ook een toilet moeten komen.

‘Aanvraag voor nieuw hek doen we niet’

,,En dan moesten we ook nog eens gedwongen een nieuw hek plaatsen omdat de gemeente een deel van het terrein had afgesnoept", zegt Heitink. ,,We kregen daar wel subsidie voor, maar dat hek zou maar 1,63 meter mogen worden. Terwijl je daarmee de vossen niet buiten houdt. Dan gaan wij geen aanvraag doen om zo'n hek te plaatsen."

,,Wij hebben hier vijftien jaar zoveel energie in gestoken, maar iedere keer verzint de gemeente weer wat nieuws", zegt Heitink. ,,De gemeente heeft nooit de wil gehad dat er hier in Rheden een kinderboerderij is."

De dieren van de kinderboerderij krijgen allemaal een goed tehuis, verspreid over het hele land, zegt Heitink. De Dierenweide is zaterdag open van 10.00 tot 17.00 uur. 

Een woordvoerder van de gemeente zegt de sluiting van de kinderboerderij te betreuren. ,,Dat is een besluit van de organisatie zelf. We zijn lang in gesprek geweest om tot oplossingen te komen, maar dat is helaas niet gelukt. De kinderboerderij moest uiteraard wel aan de regels voldoen. We hebben ook geld in de kinderboerderij geïnvesteerd. De kinderboerderij was een leuke voorziening voor kinderen. Het is jammer dat ze dicht gaat."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Muziek aan Huis in Velp en Rozendaal óók in kasteel en koeienstal
    PREMIUM

    Muziek aan Huis in Velp en Rozendaal óók in kasteel en koeienstal

    VELP/ROZENDAAL - ‘Muziekfestival in 30 huiskamers’, lonkt de kop op de voorpagina van de festivalkrant. Het getal van 30 klopt. Maar het zijn niet alleen huiskamers waarin op zondagmiddag 27 oktober in Velp en Rozendaal wordt gemusiceerd in het kader van Muziek aan Huis. Op de lijst van locaties waar de solisten, duo’s en grotere ensembles optreden, staan ook een koeienstal en Kasteel Rosendael. Daarnaast bieden enkele woon-zorginstellingen een podium.

Arnhem e.o.