Volledig scherm
Wiam Abdelnour. © Marina Popova

Koningin van de Jeugd Wiam (16): Dingen veranderen voor onze generatie

ARNHEM - De pas 16-jarige Wiam Abdelnour uit Rheden twijfelde vrijdag geen moment om staatssecretarissen Sander Dekker (Onderwijs) en Martin van Rijn (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) aan te spreken. Het leverde haar een uitnodiging van de twee hooggeplaatste politici op.

Ze gaan samen praten over het maken van wetten. „Want zij maken net als andere politici wetten over kinderen, maar niet mét kinderen. Dat is mijn belangrijkste boodschap, ik wil dat ze jongeren er meer bij gaan betrekken. En ik kan daar een rol in spelen”, zegt Wiam zelfbewust.

Koningin van de Jeugd
De Rhedense is sinds april Koningin van de Jeugd na haar winst in het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi. Die titel dankt ze aan haar toespraak van drie minuten over discriminatie. Vrijdag las ze op Kleine Prinsjesdag haar zelfgeschreven troonrede voor in de Ridderzaal. Daarin ging het onder meer over kinderarbeid, discriminatie en kindermishandeling in Caribisch Nederland.

Dingen veranderen
'Wij kunnen dingen veranderen voor onze generatie, en de generaties na ons. Het begint bij jezelf. Spreek je eigen mening uit, maar respecteer ook de mening van anderen’, waren de eindzinnen van haar speech.

Lees hieronder de volledige troonrede van Wiam Abdelnour.

Volledig scherm
Wiam Abdelnour schudt staatssecretaris Martin van Rijn de hand. © Guus Schoonewille/ UNICEF

Arnhem e.o.