Volledig scherm
Leerlingen van De Tender zijn in de weer in het Dierense Carolinapark onder leiding van docent Remco Gerritsen. © Gerard Burgers

Leerlingen De Tender leren al werkend in het gemeentegroen

DIEREN - Leerlingen van praktijkschool De Tender in Dieren werken een dag per week in het groen voor de gemeente Rheden.

Ze maaien, snoeien en blazen blad. De negen leerlingen van praktijkschool De Tender die sinds kort een dag per week voor de gemeente Rheden werken, doen hetzelfde werk als hun professionele collega's. Eén verschil: hun docenten Ellen van Laar en Remco Gerritsen houden een oogje in het zeil.

De negen leerlingen van De Tender werpen zich deze maandagmorgen op het onderhoud van het Dierense Carolinapark. Duivenaar Milan Lammerink (17) staat met een bladblazer het blad te verwijderen van een van de gazons. ,,Laatst hebben we ook geschoffeld en kanten afgestoken", vertelt hij.

Leerlingen kiezen een beroep waarbij ze met hun handen werken

Leerlingen van een praktijkschool bereiden zich voor op een beroep waarbij ze hun handen moeten laten wapperen. Ze lopen stage bij bedrijven, in de zorg, bouw, logistiek, dienstverlening, horeca of groen, al naar gelang hun keuze. Voor de begeleiding zorgen ervaren medewerkers van het bedrijf.

Bovendien hebben de leerlingen op maandag allemaal een 'praktijkdag’. De leerlingen werken dan eveneens in de praktijk, maar met begeleiding van hun eigen docenten. ,,Kunnen we zien hoe het gaat met de leerlingen en kunnen we ze helpen bij problemen", zegt docent Remco Gerritsen.

Vroeger was die praktijkdag altijd op school. Stonden de leerlingen die voor groen gekozen hadden te schoffelen rondom het schoolgebouw aan de Harderwijkerweg. Maar bouwers gaan op maandag nu naar interieurbouwer Stenfert, zorgleerlingen naar een locatie van Attent en de groenmensen werken voor de gemeente. 

Quote

Eerst een trekkerrij­be­wijs halen, maar daar ben ik nog te jong voor

Sanne Moes

Niet alleen in plantsoenen, maar ook in speeltuintjes, op sportvelden en ander groen. ,,We beginnen de dag om half negen op de gemeentewerf aan de Meidoornlaan en dan hoor je er ook te zijn", zegt groendocente Ellen van Laar. Het opdoen van arbeidsritme is immers een van de onderdelen van de opleiding.|

,,Laatst had ik er een bij die acht uur per dag toch wel lang vond, dat was hij niet gewend", zegt Gerritsen lachend. Alle begin is wennen.

Sanne wil met grote machines gaan werken

Sanne Moes (15) uit Eerbeek wil op den duur gaan werken met grote machines. ,,Eerst een trekkerrijbewijs halen, maar daar ben ik nog te jong voor", vertelt ze. Nu staat ze met een bladblazer in haar handen. ,,Dit is een motorwaaier, die werkt prettiger dan een elektrisch model.” Kennis van apparatuur maakt ook deel uit van de opleiding.

Wiljan Vriezen van de gemeente Rheden vertelt dat bij de groendienst, afgezien van de vijftien vaste krachten, ook mensen begeleid werken die een grote afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Nu komen er bovendien de leerlingen van De Tender bij. Doel is hen klaar te stomen voor de arbeidsmarkt, wie weet bij de gemeente zelf.  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.