Volledig scherm
De letterzetter. De larven zijn desastreus voor verzwakte sparren.

Letterzetter kost ook sparren bij Buitenplaats Beekhuizen het leven

VELP - Ook de fijnsparren op de helling bij Buitenplaats Beekhuizen in Velp zijn aangetast door de letterzetter. De gemeente kapt deze winter anderhalf tot twee hectare bos. Slechts enkele gezonde exemplaren kunnen worden gespaard. Ook bij Rozendaal is dit najaar al bos verdwenen vanwege de letterzetter.

De letterzetter is een insect dat verzwakte sparren binnen korte tijd het leven kan kosten. De larven van dit beestje vreten zich vol in een gangenstelsel vlak onder de bast en laten daarbij een spoor achter dat aan letters doet denken. Gezonde fijnsparren kunnen door de harsvorming de insecten nog wel weren, maar deze bomen zijn verzwakt door de warme winters van de laatste jaren en de droogte van deze zomer.  

Jonge bomen

Buitenplaats Beekhuizen is de oude camping Beekhuizen, die kort geleden is omgevormd tot vakantiepark voor ‘glamping’ (kamperen met luxe). 

Ook op het landgoed Rosendael bij Rozendaal ging in oktober al een perceel van 1,3 hectare tegen de vlakte vanwege de aanwezigheid van het beestje. Binnenkort volgt nog een aangrenzend stuk van een hectare. 

De helling wordt volgende winter (2019/2020) opnieuw ingeplant met jonge bomen. Er wordt gekozen voor verschillende soorten, voor een stabieler bos. Na enkele jaren staat er dan weer een gevarieerd jong bos.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.