Volledig scherm
Carla en Alexander van Essen hangen het blaadje met daarop de naam van hun overleden dochter Linde in de gedenkboom. © Gerard Burgers

Linde als eerste blaadje aan de gedenkboom op Heiderust in Rheden

RHEDEN - Op begraafplaats Heiderust in Rheden is een speciale plek voor kinderen die voor de 24ste week van de zwangerschap zijn gestorven. Linde is het eerste kindje dat er is begraven. 

Het leven van Linde eindigde na 21 weken in haar moeders buik. Lindes ouders, Carla en Alexander van Essen uit Rheden, kregen na de 20 wekenecho heel slecht nieuws. Volkomen onverwacht. Ze hadden een week te tijd om zich voor te bereiden op een waardig afscheid. Op 1 april jongstleden kwam Linde stil ter wereld. Afgelopen vrijdag werd het meisje begraven.

,,Heel fijn dat ze nu tussen de bomen en de fluitende vogels ligt”, zegt de moeder van Linde. ,,We houden heel veel van de natuur.” Haar man: ,,We zoeken hier de rust om bij haar stil te staan.” Ze zijn deze week al een aantal keren bij het grafje geweest, samen met hun 1-jarige zoontje Finn. Dat Linde voortleeft, is hun vaste overtuiging: in hun gedachten en in de gedachten van anderen. En als de lindebloesem weer begint te geuren, is Linde er ook weer een beetje. Naar de lindeboom is hun meisje genoemd. ,,Omdat die zo lekker ruikt”, zegt moeder.

Liefdevol

De beide ouders zijn flink en vertellen liefdevol over hoe ze nog maar zo kort geleden afscheid namen van hun dochtertje. Op hun smartphone laten ze de foto’s zien van het meisje, dat er puntgaaf uitzag toen het ter wereld was gekomen. Aan de begrafenis ging een besloten bijeenkomst vooraf. ,,Er was muziek en er werden gedichten voorgelezen. Het was heel mooi.”

Toen Linde vorige week werd begraven, was de speciale begraafplek in Rheden nog niet officieel geopend. ,,We werden getipt door onze verloskundige. Gelukkig bleek het al te kunnen. Mooi in de natuur. Geen kille begraafplaats”, aldus Carla.

In Nederland is een officiële uitvaart niet verplicht voor kinderen die sterven voor de 24ste week van de zwangerschap. Veelal laten ouders hun overleden kindje achter in het ziekenhuis. De kinderen die het betreft, worden eens in de zoveel tijd gezamenlijk gecremeerd. Veel ouders kiezen niet voor een gewone uitvaart, vaak omdat ze zich niet bewust zijn van die mogelijkheid. Ook de kosten kunnen een belemmering zijn.

Volledig scherm
Onthulling van het bord met de naam ‘Vergeet je niet Hofje’. © Gerard Burgers

Wethouder Gea Hofstede onthulde gisterochtend het bord met de naam van de plek: ‘Vergeet je niet Hofje’. Dat deed ze samen met Ela Vister en Josephine van der Heiden, de verloskundigen die het initiatief namen. Van der Heiden noemde de bijzondere begraafplek ‘een erkenning voor het verdriet’. ,,Fijn dat het nu voor iedereen mogelijk is om hier tegen lage kosten gebruik van te maken. We horen steeds vaker dat ouders behoefte hebben aan een eigen plekje en aan eigen rituelen.”

Tranen

De wethouder sprak van ‘een plek om te rouwen, te bezinnen en troost te vinden’. ,,En een plek waar ruimte is voor tranen en voor een glimlach door de tranen heen.”

Een prominente plaats is er voor een metalen gedenkboom. Ouders kunnen daarin een blaadje hangen met daarop de naam van hun overleden kind. De ouders van Linde deden dat gisteren als eersten.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.