Volledig scherm
De rechtbank in Arnhem. © ANP

Magazijnmedewerkers ‘wietgroothandel’ moeten van OM de cel in

ARNHEM/ ZUTPHEN – ,,Hij deed in- en verkoop van wiet, telde stapels geld met de geldtelmachine en ging met sporttassen vol biljetten naar Turkije.”

Volgens een mede-bendelid die als spijtoptant een vermeende Gelderse wietorganisatie helemaal voor de politie uittekende, was een 41-jarige man uit Zutphen de rechterhand en vertrouweling van de drie hoofdverdachten en zakenpartners achter de vermeende hennepgroothandel Hydro De Beemd in Velp.

Hoofdvestiging

Samen met zijn toenmalige schoonvader, een 54-jarige man uit Zutphen, bemande de Zutphenaar dagelijks het magazijn van de growshop in Velp die volgens justitie de hoofdvestiging was van een wietbedrijf dat naar schatting 25 miljoen verdiende met de illegale teelt in en handel in wiet uit tal van kwekerijen.

Justitie eiste donderdag 18 maanden cel tegen de Zutphense ‘plaatsvervangend bedrijfsleider’, en 9 maanden, waarvan 3 voorwaardelijk tegen zijn vroegere schoonvader voor illegale hand- en spandiensten. Ook eiste de officier twee jaar cel tegen de vermeende koerier van de organisatie. 

Afgeluisterde gesprekken

Uit anderhalf jaar lang afgeluisterde gesprekken op de vestiging in Velp zou blijken dat de organisatie verder ging dan de toen nog legale handel in kweekbenodigdheden voor wietkwekerijen. 

Behalve de legale kweekspullen, gingen er op De Beemd vooral ook stekken en oogsten over de toonbank, uit eigen en door leveranciers aangeboden partijen. En de inrichting van nieuwe kwekerijlocaties werd besproken, zoals een locatie aan de Henri Dunantweg vlakbij het politiebureau in Zutphen die ‘door de politie zelf wordt bewaakt’.

Talloze pagina’s afluistergesprekken schetsten volgens de aanklager de rol van de 41-jarige als in- en verkoper die ook betalingen deed en het vertrouwen van de hoofdverdachten genoot. En de toenmalige schoonvader als degene die wiet woog en inpakte en de succesvolle plantenvoeding voor wietplanten mengde volgens geheim recept. Ook werd deze schoonvader betrapt toen hij knipte in een kwekerij aan de Weemeweg in Epe. ,,Dat was de eerste, maar meteen ook de laatste keer. Ik heb verder alleen legale werkzaamheden gedaan”, stelde de Zutphenaar. Dat een opslag voor zijn legale markthandelsspullen als dekmantel zou gaan fungeren voor een wietkwekerij, ontkent hij.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.