De schouwburgzaal van Theothorne.
Volledig scherm
De schouwburgzaal van Theothorne. © Marc Pluim

Mediator heeft probleem theater Dieren niet opgelost

DIEREN - De mediator die een oplossing had moeten vinden voor de problemen rondom schouwburg Theothorne in Dieren, heeft geen succes geboekt. Dat zeggen exploitant Maurice Vloed van Theothorne en voorzitter Els Jansen Steenberg van Filmhuis Dieren.

Maurice Vloed stopt met Theothorne naar aanleiding van de invoering van een nieuwe gemeentelijke podiumregeling.

Voortaan krijgt niet meer de schouwburg de subsidie, maar de verenigingen die er optreden. Voor Vloed, die voor grote investeringen staat in de schouwburg, wordt daarmee het risico te groot: verenigingen kunnen om allerlei redenen afzien van het houden van voorstellingen.

Onschuld

Wethouder Marc Budel waste deze week in de gemeenteraad bij de bespreking van de cultuurnota zijn handen in onschuld.

Volgens hem stopt Vloed niet vanwege de podiumregeling, maar omdat de huur van het horecagedeelte van het gebouw is verhoogd. Maar Vloed spreekt dit tegen.

Budel kondigde aan dat nog deze week het verslag van de door hem aangestelde mediator verschijnt. Die moest onderzoeken of Vloed door toezeggingen van de grootste gebruikers Filmhuis Dieren en Rheder Art alsnog vertrouwen kon krijgen in de toekomst.

Geen garanties

Maar dat is niet gelukt. ,,Wij zijn 100 procent van plan in Theothorne te blijven, maar we zijn als bestuur persoonlijk aansprakelijk, dus garanties geven kunnen we niet”, zegt Els Jansen Steenberg.

,,Dat snap ik heel goed, zegt Vloed. Of er een nieuwe exploitant te vinden is die wel met de podiumregeling kan leven, is nu de vraag.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.