Volledig scherm

Melkveehouder in problemen door onbewaakte spoorwegovergang

RHEDEN - Melkveehouder Dick Nieuwenhuis uit Rheden moet voor 15 december een alternatieve route hebben voor zijn toegangsweg via een onbewaakte spoorwegovergang. Zo niet, dan komt FrieslandCampina zijn melk niet meer ophalen.

Het melkveebedrijf van Nieuwenhuis (64) en zijn zoon Wilco (39) tussen Velp en Rheden ligt pal naast de drukke spoorlijn Arnhem-Zutphen.

Overgang
De enige manier om de boerderij te bereiken is via een onbewaakte overweg. Na een bijna ongeluk in september heeft FrieslandCampina twee maanden geleden een ultimatum gesteld: als er voor 15 december geen oplossing is gevonden, dan wordt er geen melk meer opgehaald. „Dan moeten we stoppen met ons bedrijf", zegt Nieuwenhuis. Vrijdag botste in het Groningse Winsum een trein op een tankauto, die een onbewaakte overweg overstak. (Lees verder onder de foto. Leest u dit artikel in de app, klik dan hier voor de rest van het verhaal.)

Bewaking
De overweg in Rheden bewaakt maken is volgens ProRail geen goede oplossing. Dat kost niet alleen tussen de 600.000 en 1,2 miljoen euro. „We moeten de installatie onderhouden en er ontstaat een kans op storingen. We willen juist het aantal overwegen in Nederland verminderen", zegt een woordvoerder.

Samen met grondeigenaar het Geldersch Landschap en Kasteelen is zo'n drie jaar geleden een plan ingediend voor een weg parallel aan het spoor die uitkomt bij een bewaakte overweg. Daarvoor heeft de spoorbeheerder geld. De gemeente Rheden wil eerst naar alternatieven kijken.

Deadline
Nu, met de deadline van FrieslandCampina, is afgelopen vrijdag het idee geboren bij het Geldersch Landschap en ProRail om die weg tijdelijk aan te leggen. „Dan hebben we in ieder geval wat langer tijd om over een definitieve oplossing na te denken", zegt Nieuwenhuis. Ook voor dit plan moet de gemeente een vergunning afgeven. „Wij hebben dat plan officieel nog niet gezien. Dus kunnen we daar ook niet verder op ingaan. Maar wij willen natuurlijk ook graag dat er een goede oplossing komt”, zegt een woordvoerster van de gemeente.

Of de deadline van 15 december wordt gehaald? Nieuwenhuis weet het niet. „Het is een dubbeltje op zijn kant."

Volledig scherm
De familie Nieuwenhuis heeft een melkveehouderij tussen Velp en Rheden, vlak langs het spoor. © Gerard Burgers
Volledig scherm
De instructie die bij de spoowegovergang hangt, vlakbij de melkveehouderij van de familie Njeuwenhuis. © Gerard Burgers

Arnhem e.o.