Merle van der Lijke uit De Steeg in finale Prinses Christina Concours

DE STEEG - De 14-jarige harpiste Merle van der Lijke uit De Steeg is doorgedrongen tot de nationale finale van het Prinses Christian Concours, de wedstrijd voor jonge instrumentalisten. Zij was zaterdag een van de zeven jongeren die voor de eindstrijd werden geselecteerd tijdens de nationale halve finale in het Zuid-Hollandse provinciehuis in Den Haag.

Aan de halve finale in Den Haag deden negentien jongeren mee. Afgelopen maanden hebben honderden jonge musici uit het hele land meegedaan aan de selecties van het Prinses Christina Concours.  Zaterdag trad elke halvefinalist tien minuten op voor jury en publiek. De zeven gekozen finalisten laten op zondag 14 april in het Haagse Zuiderstrandtheater nog een keer horen wat ze waard zijn. 

Bekende

Merle van der Lijke was al een bekende bij het Prinses Christina Concours. In 2016 won ze De Muziekwedstrijd van het Prinses Christina Concours, een online wedstrijd voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. In oktober 2015 won ze de Publieksprijs voor ‘Filmpje van de maand oktober’, waarmee ze een masterclass won bij topharpiste Lavinia Meijer. In 2015 behaalde ze ook de derde prijs bij het Rosa Spier Harp Concours. In 2016 was ze soliste tijdens het  Kinderprinsengrachtconcert in Amsterdam. 

Ze begeleidde haar zes Sara, die dwarsfluit speelt, bij het winnen van The Flute Factor 2018, een wedstrijd voor jonge fluitisten. Merle speelt sinds drie maanden op een harp die aan haar ter beschikking is gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Binnenkort is haar harpspel te beluisteren tijdens het ZOOM Kamermuziekfestival meerdere keren zal optreden.

Volledig scherm
Merle van der Lijke, op harp © MajanKa Fotografie

Andere finalisten

De andere finalisten van het Prinses Christina Concours zijn Gerben Jongsma, marimba (16 jaar, Drachten), Enzo Kok, viool (16 jaar, Kerkrade), Kalina Vladovska (19, Groningen), Maria Pedano, hobo (16 jaar, Zoetermeer), Mare Keja, cello (14 jaar,Rolde) en Kees Kruit, piano (19 jaar, Peize). 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.