Volledig scherm
© Google

Moskeegangers Dieren: 'Onze imam was helemaal niet radicaal'

DIEREN - ,,Onze imam? Dat was een topman." De bezoeker van het vrijdaggebed in de Dierense Selimiye Moskee steekt zijn duim op. Andere mannen die op het punt staan de moskee binnen te stappen, vallen hem bij. "Hij was een goede man, helemaal niet radicaal."

Imam Halil Çelik raakte deze week in opspraak omdat hij op Facebook had verklaard 'bereid te zijn voor zijn geloof levens te nemen'.

Staatsgreep
Hij deed zijn uitspraak in een twistgesprek met een oud-lid van zijn moskee die aanhanger is van Fethulla Gülen, de man die door de Turkse president Erdogan verantwoordelijk wordt gehouden voor de staatsgreep van vorige week.

Uitlatingen
De mannen die zich positief over de imam uitlaten, willen niks over de kwestie zeggen. "Dat is een zaak tussen twee mensen waar de moskee en de gemeenschap buiten staan", zeggen verschillenden van hen.

Vertrokken
Imam Çelik is op deze vrijdag al gevlogen. Hij zou, heel toevallig, vandaag na twee jaar afscheid nemen van Dieren en naar Turkije terugkeren. Maar vanwege de commotie is hij een paar dagen eerder met stille trom vertrokken. Wel heeft hij spijt betuigd van zijn uitlatingen. Hij zou zich hebben laten meeslepen door zijn emoties.

Arnhem e.o.