Volledig scherm
De muziekkoepel Ellecom is bijna klaar. © De Gelderlander

Muziekkoepels, dat is voorbij. Behalve in Ellecom, want dat is een dorp apart

ELLECOM - De nieuwe muziekkoepel in Ellecom is bijna klaar. Van kerken is het bekend: die worden amper meer gebouwd. Maar ook muziekkoepels komen er nergens meer bij. Er is geen behoefte aan. Behalve in Ellecom dan. Maar dat is dan ook een dorp apart.

,,In Ellecom moet je moeite doen om geen contact te hebben”, zegt Theo van Berkel, voorzitter van de plaatselijke Oranjevereniging. Hij wil maar zeggen: Ellecom is nog een dorp dat voldoet aan het beeld dat mensen in hun achterhoofd hebben bij het woord 'dorp'. Een kerk, een bakkerij, een muziekvereniging, een muziekkoepel. En hier ook veel rijkeluishuizen, al is dat minder doorsnee.

Geen ramp

Volledig scherm
Een artist's impression van de muziekkoepel. Zo moet het gebouw er binnenkort uitzien. © Rooding Architecten

Dat de oude Ellecomse muziekkoepel op oudejaarsdag 2017 afbrandde, was in feite geen ramp. Het gebouwtje was ter voorkoming van vandalisme dichtgeplankt en fungeerde vooral nog als opslagplaats. Muziekvereniging Excelsior paste er niet meer in. Dat had de oude mevrouw Massink, met wier geld in 1948 het muziekpaviljoen was betaald, zich wel anders voorgesteld. De deftige bewoonster van villa Bernalde was indertijd de beschermvrouwe van Excelsior.

Wie op die bewuste oudjaarsdag de fatale vuurpijl afstak, is nooit bekend geworden. Het gebouwtje (met rieten dak en muren van stro met gips) brandde als een fakkel. Zeker is wel dat nadien zich vastberadenheid vormde in het dorp: er zou een muziekkoepel terugkomen en het zou er nu een worden die wél werd gebruikt.

Schouders eronder

Theo van Berkel van de Oranjevereniging, Annemiek Hellings van Ellecoms Belang  en Bertus Samberg van Excelsior zetten gezamenlijk de schouders eronder. Na twee maanden was er al een benefietconcert van dorpsbewoners. Wat ook meehielp was de omstandigheid dat de gemeente Rheden de muziekkoepel goed had verzekerd. Er kon worden aangepakt.

Het ontwerp van de plaatselijke architect Jan Rooding viel meteen in de smaak. Met zijn reusachtige sedumdak op ruw afgeschilde bomen zou de nieuwe muziekkoepel er een worden zoals Nederland nog niet kende. Ook de wens om achter het podium een toilet te bouwen, kon gehonoreerd worden. 

Centrum

,,Dit wordt nu echt het centrum van het dorp”, zegt Bertus Samberg. Zijn eigen muziekvereniging zal er weer vaak te vinden zijn, voorstelt hij. Maar ook ieder ander is hier welkom voor kleinschalige concerten. ,,Bij wijze van opening houden we op 30 juni een open podium”, zegt Van Berkel. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.