Volledig scherm
De wethouders Gea Hofstede en Marc Budel samen met enkele Velpenaren die voor Biljoenbad kozen als nieuwe naam voor het zwembad en daarmee een 12 badenkaart wonnen. © Gerard Burgers

Nieuw zwembad in Velp gaat het Biljoenbad heten

VELP - Het nieuwe overdekte zwembad in Velp gaat Biljoenbad heten. De naam werd maandagmiddag op de bouwplaats aan de Gruttostraat onthuld door twee wethouders van de gemeente Rheden: Marc Budel (sport) en Gea Hofstede. Onder het toeziend oog van betrokkenen, waaronder toekomstige gebruikers, liet het tweetal het doek zakken dat een groot bord bedekte, waardoor de naam zichtbaar werd.

Wethouder Hofstede was erbij vanwege de link van het zwembad met de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo). Rheden heeft Wmo-geld ingezet om het zwembad zo multifunctioneel mogelijk te maken. Het nieuwe zwembad is toegankelijk voor inwoners in alle levensfasen.

Naast het wedstrijdbad en het peuter- en kleuterbad krijgt het zwembad een doelgroepenbad dat bij uitstek geschikt is voor ouderen, dementerenden en gehandicapten.

,,We zorgen ervoor dat mensen langer kunnen blijven bewegen en daardoor langer fit blijven. Met het doelgroepenbad bieden we ook kansen voor ontmoeting. Dat kan spontaan, maar ook georganiseerd”, aldus Hofstede. 

Volledig scherm
Onthulling van de naam van het nieuwe zwembad in Velp. © Gerard Burgers

Het zwembad biedt ook mogelijkheden voor revalidatie. Het inzetten van Wmo-geld heeft Rheden de Innovatieprijs voor Zwembaden 2018 opgeleverd. ,,Er is nog niks gebouwd en nu al een prijs”, grapte Budel. Hij blikte nog even terug op de voorgeschiedenis van het nieuwe zwembad, dat De Dumpel gaat vervangen. Hij sprak van een lang proces (‘10 jaar’) waarin veel gediscussieerd werd. ,,Wel of geen doelgroepenbad, wel of niet samen met Arnhem”, vatte hij samen. De stukgelopen samenwerking met sportschool Jagyba en de discussie over de locatie liet hij daarbij nog ongenoemd.

Hij vroeg om applaus voor het ‘moedige besluit’ van de gemeenteraad om voor een doelgroepenbad te kiezen. Ook voor de klankbordgroep waarmee de gemeente gedurende de voorbereidingen heeft samengewerkt, had Budel lovende woorden.

Volledig scherm
Zo komt het Biljoenbad in Velp er uit te zien. © Gerard Burgers

Bijna 300 inwoners van de gemeente gingen in op de uitnodiging om een naam voor het zwembad voor te stellen. Van alles werd er ingediend, waaronder ‘Zwembad op de verkeerde plek’, ‘De Dumpel 2.0’ en ‘De Witte Reiger’. Uit de lange lijst met namen ontstond een shortlist met twee namen: Gruttobad en Biljoenbad. De eerste naam is afgeleid van de Gruttostraat, het adres van het zwembad. Biljoenbad verwijst naar het nabijgelegen landgoed Biljoen. Biljoenbad kreeg uiteindelijk de meeste stemmen.

Drie inwoners die een naam hadden ingediend, ontvingen elk een tegoedbon voor twaalf keer zwemmen in het nieuwe bad. Ze moeten nog wel even geduld hebben, want de bouw van het Biljoenbad is naar verwachting in oktober 2020 afgerond.        

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.