De Carolinahoeve in De Steeg. Een plek om te verpozen en te spelen.
Volledig scherm
De Carolinahoeve in De Steeg. Een plek om te verpozen en te spelen. © Erik van 't Hullenaar

Nieuwe exploitanten staan in de rij voor de Carolinahoeve in De Steeg

DE STEEG - De Lappendeken. Genoemd naar de nabijgelegen parkeerplaats. De wandelaar of fietser met een voorkeur voor hartig zal de pannenkoek met deze welluidende naam vast een keer hebben geproefd in de Carolinahoeve in De Steeg. En ongetwijfeld hebben genoten van de stevige garnering van ui, spek en champignons.  

Jonkheer Jan Just de la Paisières en zijn echtgenote Hannie hebben er in de afgelopen 41 jaar heel wat gebakken. Maar gaan daar nu wel mee stoppen. Dat wil zeggen: in september volgend jaar, als Jan de leeftijd van 67 jaar heeft bereikt, is het moment daar om de exploitatie van de prachtige, eeuwenoude uitspanning in de Onzalige Bossen van Nationaal Park Veluwezoom over te dragen aan een opvolger.

Natuurmonumenten maakt de selectie

Die opvolger gaat er zeker komen. In een week tijd hebben zich al twaalf partijen, variërend van heel klein tot behoorlijk groot, gemeld met hun serieuze interesse. De selectie wordt komend najaar gemaakt door Natuurmonumenten, eigenaar en ‘cultuurbewaker’ van de Carolinahoeve. 

De Carolinahoeve in De Steeg. Midden in de bossen en alleen wandelend of per fiets bereikbaar.
Volledig scherm
De Carolinahoeve in De Steeg. Midden in de bossen en alleen wandelend of per fiets bereikbaar. © Erik van 't Hullenaar

,,Het hoeft niet per se een pannenkoekenhuis te blijven”, zegt Eddie Nijenhuis namens Natuurmonumenten. ,,Maar het zal zeker ook geen partycentrum mogen worden. Geen feesten en partijen in de avonduren. De Carolinahoeve moet vooral een plek zijn waar natuurliefhebbers, wandelaars en fietsers overdag in een gemoedelijke sfeer even kunnen bijkomen.”

Investeren vanwege noodzakelijke verbouwing 

Van de nieuwe exploitant wordt verwacht dat hij of zij over horeca-ervaring beschikt en elke gast - ook die met vieze schoenen en een natte jas - met een glimlach ontvangt. Verder moet de nieuwe huurder bereid zijn te investeren. Nijenhuis: ,,De familie Just de la Paisières hikt al jaren tegen een noodzakelijke verbouwing aan. Samen met de nieuwe exploitant hopen we die straks te gaan realiseren.”

De Carolinahoeve op een ansichtkaart uit 1925.
Volledig scherm
De Carolinahoeve op een ansichtkaart uit 1925. © Collectie Jeurissen

De Carolinahoeve is in 1765 gebouwd aan één van de koningswegen. Het doel van de hoeve was om hier even te kunnen verpozen en paarden te laten verwisselen. In 1862 is de boerderij, volgens de kronieken, geheel afgebrand. Rond 1900 werden er, door vrouw Pruis, al pannenkoeken gebakken en in 1911 kwam de Carolinahoeve in eigendom van Natuurmonumenten. De uitspanning is alleen wandelend of per fiets bereikbaar. 

Simon Carmiggelt en Wim Kan logeerden er 

Verschillende prominente figuren hebben in het verleden op de Carolinahoeve gelogeerd, onder wie Simon Carmiggelt en Wim Kan met zijn vrouw Corry Vonk, die 26 jaar lang vaste gasten waren. Een comité met daarin Carmiggelt en Kan heeft in de jaren 70 van de vorige eeuw geld bijeen gebracht om de vervallen boerderij te restaureren en te behouden. 

Ook de runderen rusten graag even in de buurt van de Carolinahoeve.
Volledig scherm
Ook de runderen rusten graag even in de buurt van de Carolinahoeve. © Marc Pluim
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.